Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Singulariteit

Een singulariteit is een punt met een oneindig klein volume en een oneindige grote dichtheid. De ruimte-tijd is hier zo sterk gekromd, dat ruimte en tijd feitelijk ophouden te bestaan. Dit heeft onder meer tot gevolg dat ook de in de gewone natuurkunde geldende wetten in een singulariteit niet meer geldig zijn. Momenteel is voor de huidige wetenschap nog niet bekend welke processen er exact plaatsvinden in de buurt van een singulariteit.

Lees verder »

SpaceX

In 2002 heeft miljardair Elon Musk in Californië het bedrijf SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) opgericht. Momenteel werken er ruim 6000 medewerkers bij SpaceX. SpaceX heeft de Falcon raketten ontwikkeld met als doel deze te gebruiken als herbruikbare lanceerraketten. Ook hebben ze het Dragon ruimtetuig ontwikkeld.  Dragon wordt met behulp van Falcon 9 raketten in een baan om de aarde gebracht. SpaceX won in december 2008 een Commercial Resupply Services (CRS)-contract. Het CRS contract garandeert minimaal 12 missies om goederen naar en van het Internationaal ruimtestation ISS te verzenden. In 2014 kwam daar het Commercial Crew-contract van de NASA bij om vanaf

Lees verder »

Ster

Een ster (zon) is een hemellichaam, bestaande uit lichtgevend plasma. In sterren is de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie zo hoog dat er kernfusie reacties plaatsvinden. Daarbij wordt een enorme hoeveelheid energie geproduceerd die door de ster wordt uitgezonden als elektromagnetische straling in verschillende golflengten, waaronder zichtbaar licht. Een ster (zon)  staat in het centrum van een zonnestelsel.

Lees verder »

Sterrenbeeld

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormt als men ze door lijnen zou verbinden. De sterren van een sterrenbeeld lijken dicht bij elkaar te staan aan het hemelgewelf in een herkenbare vorm. Sterrenbeelden krijgen de naam die de menselijke fantasie heeft gegeven aan de vorm.

Lees verder »

Supernova

Explosie van een grote ster die plaats vind wanneer zij al haar brandstof verbruikt heeft. De ster stort dan onder haar eigen gewicht in.

Lees verder »

Synchrotronstraling

Zeer intense straling die vrijkomt in het equatoriale vlak van een synchrotron. De fotonen worden uitgestraald in de richting waar de deeltjes in het synchrotron zich bewegen. Ze komen langs de raaklijn aan de ring naar buiten

Lees verder »