Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Planeet

Een planeet is een hemellichaam dat om een ster beweegt. Planeten hebben genoeg massa om een ronde vorm te benaderen, maar te weinig massa om in hun binnenste tot kernfusie te leiden, zodat ze zelf geen licht geven.

Lees verder »

Pluto

De negende planeet in ons zonnestelsel is de in 1930 ontdekte planeet Pluto. Eigenlijk mogen wij Pluto vanaf het jaar 2006 geen planeet meer noemen maar een dwergplaneet. De reden hiervoor is dat er veel objecten ontdekt zijn die even groot, of zelfs groter zijn als Pluto. Met maar een diameter van 2370 kilometer is de diameter ruim kleiner dan onze maan. Lees ook ons artikel over Pluto

Lees verder »

Poollicht

Poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Het wordt veroorzaakt door de zonnewind. Deze zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. De wetenschappelijke naam voor het noorderlicht is aurora borealis, voor het zuiderlicht aurora australis.

Lees verder »