Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Elevatie

De elevatie is een van de coördinaten uit het horizon-coördinatenstelsel. In dit stelsel wordt de positie van een object aangegeven door de twee coördinaten: azimut en elevatie. De elevatie is daarin het verticale component. De elevatie wordt uitgedrukt in graden.

Lees verder »

Equator

De equator is een denkbeeldige lijn op het oppervlak van een planeet in de vorm van een cirkel in het midden tussen de polen. De equator verdeelt een planeet in een noordelijk en zuidelijk halfrond.

Lees verder »

Equinox

Is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. De beide snijpunten van de ecliptica en equator. Het snijpunt dat de zon in Maart passeert heet het lentepunt dat van September het herfstpunt

Lees verder »

ESA

De Europese Ruimtevaartorganisatie (in het Engels: European Space Agency, ESA) De ESA houdt zich in Europees verband bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek van de aarde, ruimteonderzoek en ontwikkeling van op satellietsystemen gebaseerde technologieën.

Lees verder »

ESO

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (European Southern Observatory, afgekort ESO) is een Europese organisatie die zich bezighoudt met astronomisch onderzoek. ESO werd opgericht in 1962 en het hoofdkantoor is gevestigd in Garching bij München.

Lees verder »

Evectie

Onregelmatigheid in de beweging van de maan om de aarde. Dit wordt veroorzaakt door de zwaartekrachtsstoringen van de planeten en de zon

Lees verder »