Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Astronoom

Een astronoom is iemand die het beroep astronomie uitvoert. Astronomie is het beroep waar je naar de sterren kijkt en ze bestudeerd. Of je kijkt naar andere dingen zoals de zon,  maan, planeten sterrenstelsels e.d. Astronomen worden ook wel sterrenkundige genoemd.

Lees verder »

Atmosfeer

Atmosfeer (astronomie) – De gaslaag om een vast hemellichaam. Het totaal van de omhullende gassen die zich om een vast hemellichaam bevinden. De atmosfeer van de aarde wordt ook wel dampkring genoemd. De gassen worden aangetrokken door de zwaartekracht van het lichaam, en worden zo vastgehouden. Atmosfeer (eenheid) – Een verouderde eenheid van druk De atmosfeer is een verouderde eenheid van druk, overeenkomend met de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau 1 atmosfeer is ongeveer gelijk aan 1 bar. Het eenheidssymbool is atm.

Lees verder »

Azimut

Het azimut is een van de coördinaten uit het horizon-coördinatenstelsel. In dit stelsel wordt de positie van een object aangegeven door de twee coördinaten: azimut en elevatie. Het azimut is daarin de horizontale component, dus de hoek met het noorden gemeten over het oosten. Het azimut wordt uitgedrukt in graden.

Lees verder »

Bar

Een meeteenheid van druk. 1 bar staat gelijk aan 0.987 atmosfeer, 1.02 kg/cm2 en 100 kilo pascal.

Lees verder »

Bijzon

Wazige lichtvlek die links en/of rechts van de zon zichtbaar is. Dit wordt veroorzaakt door breking van licht in verticaal gerichte ijskristallen

Lees verder »

Bloedmaan

De maan bevindt zich in de kegelvormige kernschaduw van de aarde, de umbra. Hier komt geen zonlicht. Bij dit type maansverduistering kleurt de maan rood en ontstaat het verschijnsel ‘bloedmaan’.

Lees verder »

Bolvormige sterrenhoop

Een bolvormige sterrenhoop is een bolvormige groep sterren die rond een sterrenstelsel draait. Bolhopen hangen aaneen door zwaartekracht, vandaar hun typische bolvorm. De sterren staan relatief heel dicht bij elkaar. Bolvormige sterrenhopen bestaan meestal uit honderdduizenden oude sterren.

Lees verder »