Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Wormgat

Hypothetische structuur in de ruimtetijd die een korte verbinding vormt tussen twee punten die zich op grote onderlinge afstand bevinden in de ruimte en/of tijd

Lees verder »

Zon

Het centrale hemellichaam van ons zonnestelsel. De zon is een ster een gloeiende gasbol zij straalt licht en warmte uit .De middellijn van onze zon is 1391 miljoen km.

Lees verder »

Zonsmassa

De zonnemassa of zonsmassa (symbool: M☉) is een standaardeenheid, gelijk aan de massa van de Zon, die sterrenkundigen gebruiken om de massa van andere objecten in het heelal uit te drukken, zoals van andere sterren en melkwegstelsels. De massa van de Zon, de ster waar onze eigen planeet de Aarde omheen draait, bedraagt: M☉ = 1,98892 ± 0,00025 X 1030 kg

Lees verder »

Zwaartekrachtlens

Een zwaartekrachtlens ook wel gravitatielens genoemd, is een relatief zeer sterk zwaartekrachtveld, zoals dat van een sterrenstelsel of een zwart gat, dat het licht van een object wat zich daar achter bevind afbuigt en versterkt. Dit lens-effect treedt op wanneer de waarnemer, het zwaartekrachtveld (de lens) en het achterliggende voorwerp (de bron) ongeveer op één lijn staan. De aard van het effect hangt af van de onderlinge afstand en positie van waarnemer, lens en bron en van de grootte en de massaverdeling binnen de lens.

Lees verder »

Zwart gat

Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rondom een zwart gat is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens fungeert, de zogeheten waarnemingshorizon. Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net wel aan de enorme zwaartekracht ontsnappen.

Lees verder »