Woordenboek Overzicht

Moeilijke termen makkelijk uitgelegd : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Aberratie

Afwijking van het licht veroorzaakt door vervorming in het optisch instrument of door beweging van de waarnemer of het waargenomen voorwerp. Meer bepaald in de sterrenkunde betekent aberratie de schijnbare verplaatsing van een hemellichaam ten gevolge van de jaarlijkse beweging van de Aarde om de zon

Lees verder »

Absoluut nulpunt

De temperatuur waarop de beweging van alle atomen en moleculen stopt en er geen warmte meer afgegeven wordt. Het absolute nulpunt wordt bereikt op 0 graden Kelvin of -273.16 graden Celsius.

Lees verder »

Absorptienevel

Een absorptienevel is een diffuse nevel die aan de hemel zichtbaar is doordat een donkere wolk van gas en stof afsteekt tegen een heldere achtergrond of doordat achtergrondsterren ontbreken in de richting van de wolk. Wegens de samenstelling wordt dit ook een moleculaire wolk genoemd. Die heldere achtergrond kan een groep sterren zijn of een andere nevel die wel licht uitzendt. Bekende voorbeelden van donkere nevels zijn de Kolenzaknevel en de Paardenkopnevel.

Lees verder »

Accretieschijf

Een schijf rond een hemellichaam waarin gas en stof uit de omgeving zich ophoopt. Doordat deze materie een impulsmoment bezit zal het zich verzamelen in een platte, snel roterende schijf om de ontstane ster, een zwart gat of een ander massief object.

Lees verder »

AE

Astronomische Eenheid. Dit is de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Zon. Sinds september 2012 is de astronomische eenheid gedefinieerd als exact 149.597.870.700 meter. De eenheid van Astronomische eenheid is AE.

Lees verder »

Albedo

Het percentage licht dat een object weerkaatst. Wordt weergegeven op een schaal van 0% tot 100%. Een wit lichaam heeft een albedo van 100% en een zwart lichaam heeft een albedo van 0%

Lees verder »

Andromedastelsel

Het Andromeda sterrenstelsel (M31 – NGC224) is een spiraalvormig sterrenstelsel, in het sterrenbeeld Andromeda. Het stelsel heeft dezelfde vorm als de Melkweg, maar is wel een stuk groter. De afstand is 2,537 miljoen lichtjaar, de diameter ca. 250.000 lichtjaar. Het sterrenstelsel beweegt volgens de Hubble-constante naar ons toe en zal binnen enkele miljoenen jaren met ons melkwegstelsel botsen.

Lees verder »

Antimaterie

Materie dat deeltjes bevat met ladingen die het tegengestelde zijn van gewone materie. In antimaterie hebben protonen een negatieve lading terwijl elektronen een positieve lading hebben.

Lees verder »

Apoapsis

Het punt waarop een object in een baan rond een ander object het verst van dat andere object verwijdert is

Lees verder »

As

De as is een denkbeeldige lijn die door het centrum van planeet of ander object loopt.

Lees verder »

Asteroïde

Asteroïden zijn stukken materie die zich net als de planeten in een baan om de Zon bewegen. Sinds februari 2018 zijn er ruim 750.000 bekend. Verreweg de meeste daarvan hebben banen tussen de planeten Mars en Jupiter, in de zogenaamde planetoïdengordel.

Lees verder »

Astrolabium

Een astronomisch instrument dat reeds door de Arabieren werd gebruikt voor de bepaling van de hoogte van hemellichamen en bestaat uit kleine beweegbare schijven

Lees verder »