Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

NASA gaat sperma in de ruimte onderzoeken

Weet je nog toen je voor het eerst tijdens biologieles hoorde over voortplanting? De NASA wil het basisprincipe van bevruchting gaan onderzoeken in de ruimte. Hoe verenigen sperma en het het ei zich en welke rol speelt gewichtloosheid bij de bevruchting? Dat zijn vragen waar de NASA antwoord op wil krijgen.

Nog deze maand zal de NASA sperma naar het International Space station lanceren. Dit gaat om zowel menselijke zaadcellen als dierlijke zaadcellen. Momenteel is er nog te weinig informatie bekend over hoe zaadcellen zich in de unieke omgeving van de ruimte gedragen. Wetenschappers hopen dat de unieke omgeving van microzwaartekracht processen kan onthullen die niet zichtbaar zijn in het zwaartekrachtsveld op aarde.

Bevruchting

Bij zoogdieren, waaronder mensen, vindt bevruchting plaats wanneer een spermacel in de richting van een ei zwemt en ermee versmelt. Voordat dit kan gebeuren, moet de zaadcel worden geactiveerd om te beginnen met bewegen. Vervolgens, om het voor te bereiden op fusie met het ei, moet de zaadcel zich sneller bewegen. Daarna moet het celmembraan vochtiger worden. Eerdere experimenten met stieren sperma suggereren dat activerende bewegingen sneller plaatsvinden in microzwaartekracht, terwijl de stappen die leiden naar fusie langzamer plaatsvinden, of helemaal niet.

Sperma naar de ruimte

De monsters worden in bevroren toestand verzonden naar het ISS. De astronaut die de proeven uit gaat voeren zal het monster ontdooien en er een chemisch mengsel aan toevoegen die de beweging zal activeren. Er zullen videobeelden gemaakt worden om de bewegingen te kunnen analyseren en uiteraard de eventuele bevruchting van de eicel. Uiteindelijk worden de monsters geconserveerd teruggestuurd naar de aarde om een eventueel verschil tussen de proeven op aarde en in het ISS inzichtelijk te maken.

Menselijk sperma beweegt in tegenstelling tot dat van stieren veel gevarieerder. Door het sperma van mensen tegelijkertijd met dat van stieren te bestuderen worden de verschillen en overeenkomsten beter in beeld gebracht. Wellicht weten we binnenkort of het mogelijk is dat wij ons in de toekomst kunnen voortplanten in gewichtsloze toestand.

Micro-11 experiment, Sperma in de ruimte

Het Micro-11 experiment zal geleid worden door wetenschappers van het NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley, Californië.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak