Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Lancering James Webb Space Telescope weer uitgesteld

De NASA heeft de lancering van de James Webb Space Telescope uitgesteld. Door uitgebreide testen die momenteel plaatsvinden is het niet mogelijk om een lancering in het voorjaar van 2019 te laten plaatsvinden. De lancering staat nu gepland in mei 2020. Dit betekent dat de telescoop pas in 2021 operationeel zal zijn.

De verschillende instrumenten waaruit de complexe telescoop is opgebouwd zijn allemaal individueel getest. Momenteel lopen de testen uit doordat de integratie van de verschillende instrumenten moeizaam verloopt en meer tijd in beslag neemt is als men had verwacht.

De doelen en instrumenten van de James webb Space Telescope

De vier hoofddoelen van de infrarood telescoop zijn:

  • onderzoek naar sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd
  • de vorming van nieuwe sterrenstelsels observeren
  • bepalen hoe deze oudste sterrenstelsels zijn geëvolueerd
  • de fysische en chemische samenstelling van verre sterrenstelsels meten waardoor de mogelijkheden van het bestaan van leven onderzocht kan worden.

De telescoop omvat vier wetenschappelijke instrumenten die op een chassis zijn gemonteerd, de zogenaamde ISIS module (Integrated Science Instrument Module):

  • NIRCam: de nabije infrarood camera van de Universiteit van Arizona. NIRCam is geoptimaliseerd om het eerste licht waar te nemen van de eerste sterrenstelsels die na de oerknal zijn ontstaan.
  • NIRSpec: de nabije infrarood spectograaf van de ESA. Deze spectograaf heeft dezelfde doelen als de NIRCam maar dan met een spectroscoop.  Dit wil zeggen dat hij de aard van het materiaal kan bestuderen.
  • MIRI: midden-infrarood instrument geleverd door de ESA en de NASA. MIRI zag gebruikt worden voor het waarnemen van warme exoplaneten en de spectrometrie van hun atmosfeer. Daarnaast zal hij ook het warme stof en moleculair gas waarnemen in jonge sterren en protoplaneten
  • FGS/NIRISS: precisie-positionering en nabije infrarood spectrograaf geleverd door het Canadees ruimteagentschap. Dit zijn twee instrumenten in dezelfde behuizing maar zij werken onafhankelijk van elkaar. FGS betekent Fine Guidance Sensor (fijne besturingssensor). Hij dient voor de nauwkeurige positionering van de satelliet. De NIRISS is een spectrograaf die niet werkt met de klassieke fijne opening. Hij neemt een groot spectrum tegelijk waar. Hierdoor is hij alleen in te zetten als er weinig bronnen aanwezig zijn omdat anders de diverse spectra van verschillende bronnen elkaar overlappen.

Zeer groot en complex

NASA’s James Webb Space TelescopeAl jaren wordt er gewerkt aan de James Webb Space Telecope. De reden hiervoor is dat het niet alleen de vervanger is van de in 1990 gelanceerde Hubble Space Telescope. Het is ook de meest complexe en de krachtigste telescoop die ooit is gebouwd.

Met een hoogte van ruim 20 meter en een diameter van bijna 15 meter is het de grootste ruimtetelescoop ooit gebouwd. De enorme spiegel van 5,5 meter is opgebouwd uit 18 losse spiegels die als één spiegel samenwerken.

Omdat de telescoop met een Ariane-5 raket van de ESA in de ruimte gebracht zal worden zal de telescoop zichzelf ook moeten kunnen in en uitvouwen.

Doordat de telescoop ook als hij eenmaal in de ruimte is getest moet worden duurt het maanden voordat hij operationeel is. Hierdoor worden de eerste waarnemingen pas in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

 

 

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak