Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Erwine van Dishoeck wint Kalvi prijs in de categorie astrofysica

De Nederlands hoogleraar moleculaire astrofysica Erwine van Dishoeck heeft de prestigieuze Kalvi prijs gewonnen in de categorie astrofysica.

De Kalvi Prijs

De Kalvi prijs is een prijs die de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren sinds 2008 iedere twee jaar uitgereikt. Binnen de drie categorieën astrofysica, nanowetenschappen en neurowetenschappen wordt een winnaar gekozen. De winnaar krijgt een bedrag van 1.000.000 dollar en een gouden medaille. De prijs gaat naar een onderzoeker die ons begrip van het bestaan vergroot binnen die categorie.

Erwine van Dishoeck

Erwine van Dishoeck werkt voor de Universiteit Leiden als hoogleraar moleculaire astrofysica. Met haar onderzoek hoe sterren en planeten ontstaan en of er leven mogelijk buiten de Aarde heeft Erwine van Dishoeck de Kalvi prijs gewonnen.

Van Dishoeck levert met haar waarnemingen, theorieën en experimenten een belangrijke bijdrage aan de kennis over interstellaire wolken. Interstellaire wolken  bestaan voornamelijk uit stof en gas. Binnen deze wolken worden nieuwe sterren en planeten gevormd. Het onderzoek laat ze zien hoe binnen deze wolken moleculen ontstaan die zich verder ontwikkelen en zich samenklonteren. Door deze samenklontering ontstaan bijvoorbeeld nieuwe sterren en planeten.

Het onderzoek van Van Dishoeck is van groot belang om vast te kunnen stellen of er leven mogelijk is buiten de Aarde op andere planeten. Om dit te onderzoeken moeten we terug naar de basis. Als namelijk bekend is welke moleculen aanwezig zijn en hoe deze moleculen onderling reageren kan bepaald worden of er organische verbindingen worden gevormd. Uit deze organische verbindingen kan leven ontstaan op de nieuwgevormde planeten mits de overige bouwstenen ook aanwezig zijn. Ook deze bouwstenen zoals bijvoorbeeld water zijn meegenomen in het onderzoek. Ze onderzocht waterreservoirs in de voorlopers van planetenstelsels en de waterdamp rond jonge sterren. Dit geeft ons tevens informatie over de herkomst van water op onze eigen planeet.

Dit is niet de eerste keer dan van Dishoeck een belangrijke prijs in ontvangst mag nemen. Eerder ontving ze bijvoorbeeld de Spinozapremie. Dit is een belangrijke wetenschappelijke prijs in Nederland. In 2012 werd ze door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot Academiehoogleraar. Van Dishoeck is op dit moment president elect van de International Astronomical Union (IAU).

Reactie en uitreiking van de Kalvi prijs

‘Erwine van Dishoeck is sprakeloos na het onverwachte telefoontje dat door de president van de Noorse Acedemie werd gepleegd. Het is een enorme eer om deze prijs te winnen. Niet alleen persoonlijk maar voor al mijn jonge medewerkers en zelfs voor alle collega’s wereldwijd. Ons vakgebied doet mee in de Champions League van de sterrenkunde.’

De Kalvi prijs zal op 4 september in Oslo uitgereikt worden door niemand minder dan koning Harold V van Noorwegen.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak