Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Computer helpt met in kaart brengen maan kraters

Tot nu toe wordt de maan op een ouderwetse manier in kaart gebracht. Wetenschappers bekijken en vergelijken foto’s. Aan de hand van de omvang van de foto kan de afmeting en exacte locatie van de kraters wordt berekend. Er moeten nog tienduizenden kraters in kaart worden gebracht. Hulp van computers is voor de onderzoekers zeer wenselijk.

Maan onderzoek met behulp van computers

In het verleden zijn ook algoritmes bedacht om het proces te automatiseren. Echter is dit mislukt doordat de resultaten van nog niet eerder bestudeerde gebieden erg tegen vielen. Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben nu een algoritme ontwikkeld dat goed in staat is om kraters te detecteren. Zelfs informatie zoals de locatie en afmetingen worden hierbij berekend. Het algoritme is zelf in staat om niet alleen kraters te onderzoeken op de maan maar ook bijvoorbeeld op Mercurius.

Het algoritme blijkt zo goed te werken dat het bijna twee keer zoveel kraters ontdekt als onderzoekers dat met de hand hadden ontdekt. Aangezien er nog tienduizenden kleine kraters onderzocht moeten worden is het niet realistisch dat dit alleen onderzocht wordt door mensen.

Omdat de maan geen atmosfeer heeft en er nauwelijks water aanwezig is, is er nauwelijks sprake van erosie. Hierdoor worden kraters niet aangetast door de tijd waardoor er op het oppervlak van de maan tot wel 4 miljard jaar oude kraters zichtbaar zijn. Door deze te onderzoeken kunnen ze ons meer vertellen over wat zich allemaal in het jonge zonnestelsel heeft afgespeeld.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak