Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Update [30 maart] – Chinees ruimtestation Tiangong 1 stort neer op aarde

UPDATE - De ESA heeft het tijdsvenster aangepast waarin het Chinese ruimtestation Tiangong-1 zal neerstorten op de aarde. Zoals het er nu uitziet zal hij tussen 31 maart in de middag en de avond van 1 april neerstorten op aarde. De exacte plaats waar het ruimtestation de atmosfeer zal binnendringen is nog steeds onbekend. Waarschijnlijk zullen delen neerkomen tussen 43o noorderbreedte en 43o zuiderbreedte. Landen zoals Spanje, Griekenland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Tasmanië en het zuiden van Chili en Argentinië liggen binnen deze regio. De kans dat iemand geraakt wordt door brokstukken is te verwaarlozen omdat de bevolkingsdichtheid laag is.

Zoals op onderstaande afbeelding is te zien komt het moment waarop het Chinese ruimtestation Tiangong-1 neer zal storten snel dichterbij. Toch zal het nog even duren voordat de exacte informatie zoals de tijd en locatie bekend gemaakt kunnen worden.

Tiangong-1 – Hoogte baan om de aarde (in kilometers)
Tiangong-1 – Hoogte baan om de aarde (in kilometers)

Ruimtestation Tiangong-1

Het tien meter lange en 8500 kilo zware Chinese ruimtestation is 9 september 2011 met een Lange Mars 2F-raket naar de ruimte gelanceerd. Het was het allereerste Chinese ruimtestation en werd herhaaldelijk door bemande en onbemande Chinese ruimtevaartuigen bezocht. In 2016 maakte China bekend dat ze de controle over het ruimtelaboratorium waren verloren waardoor het sindsdien ongecontroleerd rond onze planeet draait. Nog  hetzelfde jaar is de Tiangong-1 vervangen door de Tiangong-2.

In december zweefde de Tiangong-1 ruim 300 kilometer boven het aardoppervlak. Inmiddels is dit nog maar 250 kilometer. Eenmaal onder de hoogte van 200 kilometer zal het harder dalen doordat de dichtheid van de atmosfeer hoger is. Hierdoor zal de Tiangong-1 snel verbranden. Uiteindelijk zullen de brokstukken die niet verbrand zijn neerstorten op de aarde.

Risico om geraakt te worden

Het risico dat iemand geraakt wordt doordat brokstukken op de aarde neer storten is te verwaarlozen. De Tiangong-1 zal uit elkaar vallen in de atmosfeer waarbij de meeste brokstukken zullen verbranden. Om iedereen gerust te stellen: “Er is nog nooit iemand om het leven gekomen door vallend ruimteafval”

De komende tijd zullen wetenschappers het ruimtestation goed in de gaten houden. Een dag voor de re-entry verwachten ze meer informatie te kunnen geven over de exacte locatie waar delen van het ruimtestation neer kunnen storten.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak