Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Testvlucht New Shepard raket door Blue Origin succesvol

Gisteren heeft het private ruimtevaartbedrijf Blue Origin zijn achtste testvlucht succesvol uitgevoerd. De door Blue Origin ontwikkelde New Shepard raket met bijbehorende ruimtecapsule zijn kortstondig in de ruimte geweest. Na de lancering lande de capsule veilig op de grond met behulp van 3 parachutes. In tegenstelling tot de meeste andere raketten maakte de BE-3 raket ook een zachte landing op de Aarde. Hierdoor kunnen de capsule en de raket opnieuw gebruikt worden.

New Shepard testvlucht

Vanaf de testlocatie in Texas is de New Shepard BE-3 draagraket gelanceerd tot een hoogte van 105 kilometer. Dit is een paar kilometer hoger dan de Karman limiet. De Karman limiet ligt op 100 kilometer hoogte en wordt door de mens gezien als grens tussen de atmosfeer en de ruimte.

De raket haalde hierbij een snelheid van 3540 kilometer per uur. Twee minuten en 36 seconden na de lancering koppelde de ruimtecapsule zich los van de New Shepard raket. Tijdens de testvlucht maakte de capsule een suborbitale vlucht. Hierbij wordt de capsule niet in een baan om de Aarde gebracht maar kortstondig in de ruimte waarna deze terugkeert naar de Aarde.

Nadat de capsule zich had losgekoppeld gleed de rakettrap terug naar de aarde. Met behulp van het remsysteem zakte de snelheid tot ongeveer 620 kilometer per uur. Met behulp van de speciale vinnen stuurde de raket zich boven het vooraf bepaalde landingsplaats. Dertig meter boven de grond werd de raketmotor opnieuw tot ontbranding gebracht waardoor de snelheid daalde tot 7 kilometer per uur. Met behulp van het landingsgestel maakte de raket een zachte verticale landing. De ruimtecapsule keerde ook veilig terug naar de aarde met behulp van drie parachutes.

Blue Origin

Het private ruimtevaartbedrijf Blue Origin is opgericht door de miljardair Jeff Bezos, die tevens de oprichter is van Amazon. Blue Origin was het eerste bedrijf dat in november 2015 erin slaagde om zowel de ruimtecapsule als de rakettrap veilig terug te laten keren op de aarde. Doordat beide hergebruikt kunnen worden dalen niet alleen de kosten maar het is ook beter voor het milieu.

Blue Origin wil na deze succesvolle onbemande testvlucht dit jaar de eerste bemande testvlucht uitvoeren. Vervolgens is het doel om volgend jaar uiteindelijk mensen en wetenschappelijke experimenten tegen betaling kortstondig in de ruimte brengen. Om dit zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden ontwikkelen ze herbruikbare onderdelen.

Tijdens de bijna 53 minuten durende film hieronder is de complete testvlucht te zien.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak