Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

TESS gelanceerd door SpaceX

Afgelopen nacht om 0:51 uur Nederlandse tijd is de Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Doel van de TESS is het zoeken naar exoplaneten.

Een uur na de lancering klapte de satelliet zijn zonnepanelen uit. Hierdoor kan TESS zichzelf van energie voorzien. De komende twee weken staan in het teken om de juiste baan te bereiken. Dit zal met behulp van de zwaartekracht van de maan gebeuren. Als hij in de juiste baan zit zal TESS iedere 13,7 dagen een rondje om de aarde afleggen. De twee maanden daarna zal de satelliet worden getest. Vanaf juli zal de zoektocht naar planeten gaan beginnen.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)

TESS maakt deel uit van NASA’s Explorers programma dat onder leiding staat van Massachusetts Institute of Technology. Door het analyseren van de helderheid van ongeveer een half miljoen sterren zal de ruimtetelescoop in de komende twee jaar op zoek gaan naar exoplaneten. Als er namelijk planeten om een zon heen draaien dan zullen er met regelmaat kleine veranderingen zichtbaar zijn in de helderheid van de ster. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait. Vooral sterren die vergelijkbaar zijn met onze eigen zon zullen bestudeerd worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt op deze manier rond de 3000 mogelijke exoplaneten op te sporen. Deze kandidaten zullen daarna met  telescopen vanuit de ruimte en vanaf de aarde verder onderzocht worden. Hierbij willen de astronomen meer duidelijkheid verkrijgen over de atmosfeer en de samenstelling van de planeet. Uiteindelijk hopen ze rond de 500 planeten te vinden die vergelijkbaar zijn met de aarde.

Wil je meer informatie over de missie? Lees dan ons nieuwsbericht “NASA op zoek naar exo-planeten met Tess” geschreven op 8 april 2018.

De NASA heeft ook een informatie film over TESS gedeeld.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak