Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

SpaceX wil uitbreiding lanceerfaciliteiten

SpaceX is van plan om zijn faciliteiten uit te breiden op het terrein van het Kennedy Space Center van de NASA in Florida.

Dit blijkt uit een recent door de NASA vrijgegeven ontwerp en milieubeoordeling van 11 april 2018. In het rapport staat dat SpaceX zijn faciliteiten op het Kennedy Space Center wil uitbreiden. Het gaat om een gebied van 67 hectare net naast State Road 3. De belangrijkste noord-zuid weg in het midden van het 56.600 hectare grote gebied. Dat tevens net ten zuidwesten van Launch Complex (LC) 39 ligt.

Doel uitbreiding SpaceX

Het belangrijkste doel van de uitbreiding is om de lanceer snelheid te kunnen verhogen. In het rapport staat: “Deze actie is nodig om de effectieve en kostenefficiënte werking van ruimtevluchten te vergroten door Space X te voorzien van faciliteiten om personeel te ondersteunen bij het plannen, verwerken en bedienen van lanceringen als onderdeel van hun huidige herbruikbare, herbruikbare ruimtevoertuigen programma (Falcon 9 en de Falcon Heavy)”

De voorgestelde actie is nodig om de groeiende markt van de Falcon 9 en Falcon Heavy bij LC-39A en LC-40 te ondersteunen. LC-39A en LC-40 zijn de twee lanceerplatformen die door SpaceX worden gebruikt op Cape Canaveral.

Indeling SpaceX locatie - NASA - Kennedy Space Center Florida
Indeling SpaceX locatie – NASA – Kennedy Space Center Florida

Lanceringen

In het rapport is meegenomen dat er per jaar 10 lanceringen plaatsvinden van de Falcon Heavy raket. Momenteel is de Falcon Heavy pas één keer gelanceerd, afgelopen februari.

Er staat niet exact beschreven hoeveel lanceringen er verwacht worden van de Falcon 9 raket. Maar men gaat ervan uit dat er 54 landingen zullen plaatsvinden op Cape Canaveral of op een schip op zee.

Controlecentrum SpaceX -NASA - Kennedy Space Center in Florida
Controlecentrum SpaceX -NASA – Kennedy Space Center in Florida

Inrichting terrein met het controlecentrum als middelpunt

Een van de belangrijkste faciliteiten op het terrein wordt een grote hangar. Deze hangar is geschikt voor onderhoud, heeft een verwerkings- en opslagfaciliteit voor gebruikte boosters en andere herbruikbare onderdelen van de raket. Deze hangar zal meer dan 12.000 vierkante meter beslaan.

Het middelpunt van de faciliteit zou een nieuw controlecentrum van wereldklasse zijn. Het moet architectonisch onderscheidend en vervolgens uitgerust zijn voor satelliet-, vracht- en bemanningsmissies.

Andere aspecten van het terrein die in het document worden genoemd, zijn onder andere een “rakettuin” van Falcon-raketten en dragon ruimtecapsules, een beveiligingskantoor en een werf voor nutsbedrijven. Een groot deel van het onroerend goed zou worden gereserveerd voor toekomstig, niet-gespecificeerd gebruik.

De SpaceX’s Big Falcon Rocket (BFR), het reusachtige tweetraps volledig herbruikbare draagraket dat het bedrijf ontwikkelt is niet opgenomen in het document. De faciliteit is echter beperkt tot de Falcon 9 en Falcon Heavy.

De BFR zal in Zuid-Texas worden gelanceerd omdat hier voldoende capaciteit beschikbaar is met twee lanceringscomplexen in Cape Canaveral en één in Vandenberg Air Force Base in Californië.

Boost voor de lokale economie

De nieuwe faciliteit bij het Kennedy Space Center zal voor de lokale bevolking meer banen opleveren. Waardoor het een extra impuls zal geven aan de lokale economie.

Het document bevat geen tekeningen van de te bouwen faciliteiten of de geschatte kosten daarvan.

Het originele rapport van de NASA over de uitbreiding van SpaceX op het terrein van de NASA op het Kennedy Space Center in Florida. De rapportage is van 11 april 2018, maar pas nu vrijgegeven door de NASA.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak