Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

SpaceX stelt lancering TESS uit

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de lancering van de Falcon 9 raket met aan boord de ruimtetelescoop Tess uitgesteld. De lancering zou afgelopen nacht plaatsvinden, maar is uitgesteld doordat er extra testen moeten plaatsvinden met het navigatiesysteem van de Falcon 9.

SpaceX komt met weinig details naar buiten. Er is alleen verklaard dat er verder geen problemen zijn met de ruimtetelescoop.

De lancering staat nu gepland voor donderdag 0:51 uur Nederlandse tijd. De lancering is uiteraard live te volgen op NASA TV

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)

TESS maakt deel uit van NASA’s Explorers programma dat onder leiding staat van Massachusetts Institute of Technology. Door het analyseren van de helderheid van ongeveer een half miljoen sterren zal de ruimtetelescoop in de komende twee jaar op zoek gaan naar exoplaneten. Als er namelijk planeten om een zon heen draaien dan zullen er met regelmaat kleine veranderingen zichtbaar zijn in de helderheid van de ster. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait. Vooral sterren die vergelijkbaar zijn met onze eigen zon zullen bestudeerd worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt op deze manier rond de 3000 mogelijke exoplaneten op te sporen. Deze kandidaten zullen daarna met  telescopen vanuit de ruimte en vanaf de aarde verder onderzocht worden. Hierbij willen de astronomen meer duidelijkheid verkrijgen over de atmosfeer en de samenstelling van de planeet. Uiteindelijk hopen ze rond de 500 planeten te vinden die vergelijkbaar zijn met de aarde.

Wil je meer informatie over de missie? Lees dan ons nieuwsbericht “NASA op zoek naar exo-planeten met Tess” geschreven op 8 april 2018.

De NASA heeft ook een informatie film over TESS gedeeld.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak