Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

SpaceX lanceert Tesla in baan om aarde met Falcon Heavy

Gisteren, 6 februari 2018 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX geschiedenis geschreven. Dit hebben ze gedaan door vanaf het Kennedy Space Center in Florida met de Falcon Heavy een Tesla Roadster te lanceren. De Falcon Heavy is de meest krachtigste raket die de afgelopen 40 jaar is gelanceerd. Na de succesvolle lancering landde twee van de drie raket trappen weer veilig terug op aarde.

Twee uur nadat het lanceervenster was geopend ontbranden de 27 raketmotoren van de Falcon. Hierdoor kwam het 1.400 ton zware 70 meter lange raket los van het lanceerplatform. Na enkele minuten na de lancering koppelden de twee stuwraketten en de middelste rakettrap zich los van de Falcon Heavy waarna ze terugvielen naar de aarde.

De middelste rakettrap en stuwraketten zijn zo ontworpen dat ze zelfstandig terugkeren naar de aarde waar ze een zachte landing maken op een speciaal hiervoor ontworpen platform. De middelste rakettrap zou op een platform moeten landen in de Altantische oceaan. Dit is helaas mislukt.

Doordat Elon Musk, de eigenaar van SpaceX een lading van beton of staal te saai vond heeft hij besloten om één van zijn eigen auto’s te lanceren. De rode Tesla met aan boord de dummy pop Starman zijn in een baan om de zon gebracht. Deze baan reikt tot voorbij de planeet Mars.

Falcon Heavy (F9H)

De Falcon Heavy, bekend als Falcon 9 Heavy of kortweg F9H, is een zeer krachtige deels herbruikbare raket die gebaseerd is op de Falcon 9.

De 27 krachtige raketmotoren van de Falcon produceren samen evenveel vermogen als achttien Boeing 747 vliegtuigen. Hierdoor is de F9H in staat om 27 ton aan materiaal in een geostationaire baan te brengen. Ook is hij in staat om 17 ton naar Mars en 3.5 ton naar Pluto te transporteren.

Doordat SpaceX gebruik maakt van herbruikbare rakettrappen kost een lancering slechts 90 miljoen. Als je dit vergelijkt met een lancering van de Europese Ariane 5 raket waarvan de kosten rond de 200 miljoen liggen is dit relatief maar een klein bedrag. Hiermee kan SpaceX de hele commerciële lanceermarkt op zijn kop zetten.

SpaceX

In 2002 heeft miljardair Elon Musk in Californië het bedrijf SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) opgericht. Momenteel werken er ruim 6000 medewerkers bij SpaceX. SpaceX heeft de Falcon raketten ontwikkeld met als doel deze te gebruiken als herbruikbare lanceerraketten. Ook hebben ze het Dragon ruimtetuig ontwikkeld.  Dragon wordt met behulp van Falcon 9 raketten in een baan om de aarde gebracht.

SpaceX won in december 2008 een Commercial Resupply Services (CRS)-contract. Het CRS contract garandeert minimaal 12 missies om goederen naar en van het Internationaal ruimtestation ISS te verzenden. In 2014 kwam daar het Commercial Crew-contract van de NASA bij om vanaf 2017 met de Dragon bemanning van en naar het ISS te vervoeren. Daarnaast lanceert SpaceX ook satellieten en ruimtesondes.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak