Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

NASA trekt stekker uit maan missie Resource Prospector

Het team van de Resource Prospector van de NASA werkte aan een onbemande missie naar de Maan. Doel van deze missie: een rover laten afreizen naar één van de poolgebieden op de Maan en hier onderzoek verrichten naar de aanwezigheid van grondstoffen. Ondanks dat het Team bijna tien jaar bezig was met de voorbereidingen is de stekker eruit getrokken. Vanaf juni is de missie definitief ten einde.

Einde missie Resource Prospector, onbegrijpelijk

De NASA schrapt vaker missies maar dan om budget redenen. Maar het team van de Resource Prospector en de wetenschappers kunnen deze beslissing van de NASA niet geloven. Een half jaar geleden heeft de Amerikaanse president Trump de NASA zelfs opdracht gegeven om terug te keren naar de maan. De Maan moet de uiteindelijke start zijn voor missies naar Mars en andere verre bestemmingen. Om dit te kunnen realiseren moeten we immers langdurig op de Maan kunnen verblijven. De Resource Prospector had hierin kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld de omgeving te verkennen en de samenstelling van het ijs op de polen te onderzoeken.

Brief LEAG aan directie NASA

Samuel J. Lawrence en Clive R. Neal, twee wetenschappers van de Lunar Exploration Analysis Group (LEAG) hebben een brief geschreven naar James Bridenstine, de baas van de NASA waarin ze hun verwondering en ongenoegen uitspreken over de genomen beslissing. Ze stellen dat het annuleren van deze Maan missie vertaald kan worden als: NASA neemt de opdracht voor terugkeer naar de Maan niet serieus.

Bronnen

De brief die door Samuel J. Lawrence en Clive R. Neal van het LEAG team verzonden is naar de directie van de NASA.
[ Website SpaceRef – Brief LEAG Team ]

De update die door de NASA is geplaatst na aanleiding van de brief op de website van de Resource Prospector.
[ Website NASA – Resource Prospector ]

De onderzoekers van LEAG vinden het een kwalijke zaak dat de NASA tien jaar aan onderzoek en ontwikkeling weggooit. Er staan tussen nu en 2025 zes internationale missies naar de poolgebieden van de Maan gepland. Deze andere landen zijn erop gebrand om de grondstoffen te claimen. Het is van groot belang dat de NASA er alles aan doet om toonaangevend te zijn. Nu gooien ze hun eigen glazen in als het gaat om toekomstige missies naar de Maan.

Reactie NASA en toekomst maanmissie

De Nasa heeft nog niet officieel gereageerd op de brief. Toch is er door de NASA een update geplaatst op de website over het lot van de Resource Prospector. Daarin meldt de ruimtevaartorganisatie wel door te gaan met het ontwikkelen van landers. Deze landers worden alleen steeds groter en zullen dan vervolgens leiden tot de bouw van een bemande maanlander.

De reeds ontwikkelde instrumenten die naar de Maan gestuurd zouden worden zullen nu gebruikt worden door commerciële en internationale partners. Tot nu toe zijn de missies van derden nog lang niet zo ver als de missie van de Resource Prospector, die al bijna gereed was en in 2022 gelanceerd zou worden.

Hieronder een korte film waarin de missie wordt uitgelegd en de doelen van de Resource Prospector worden beschreven.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak