Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

NASA en ESA willen bodemmonsters van Mars ophalen

De NASA en de ESA hebben een intentieverklaring ondertekend waarin ze de mogelijkheden bekijken om samen bodemmonsters op te halen van de planeet Mars. Zelfs als de ruimteagentschappen van de Verenigde staten en Europa samenwerken zijn er drie afzonderlijke missies nodig om te kunnen slagen.

Bodemmonsters verzamelen van Mars

De Mars 2020 Rover van de NASA zal in 2020 worden gelanceerd. Tijdens de verkenning op de planeet zal de rover 31 busjes ter grootte van een pen vullen met aarde.

De rover van de ESA, ExoMars 2020 zal vervolgens in 2021 landen op de planeet. Tijdens zijn missie zal hij gaten boren tot een diepte van twee meter om monsters nemen en naar sporen van leven te zoeken.

Bodemmonsters verzamelen en naar de aarde sturen

Tijdens het tweede deel van de missie zal een kleine Marsrover de monsters van beide missies verzamelen om ze vervolgens in een container te laden ter grootte van een voetbal. Als de container geladen is zal deze met een kleine lanceerraket in een baan om de rode planeet worden gebracht.

Het derde en laatste deel van de missie zal een ruimtesonde de container ophalen en terugbrengen naar de aarde. Eenmaal terug op aarde kunnen de monsters vervolgens in een laboratorium geanalyseerd worden.

De reden dat beide ruimteagentschappen deze complexe missie willen onderzoeken is dat vorige Mars missies hebben aangetoond dat er oude rivierbeddingen aanwezig zijn op Mars. Deze rivierbeddingen hebben wellicht de juiste samenstelling waardoor deze het microbiële leven op de Rode Planeet zou kunnen ondersteunen.

Medio 2019 zal de haalbaarheid van deze driedelige missie worden gepresenteerd.

Samenwerking

Momenteel wordt er al samengewerkt door de beide ruimteagentschappen. Een satelliet van de ESA, ExoMars cirkelt al in een baan rond Mars om de atmosfeer te onderzoeken. Afgelopen week heeft hij de gegevens van de Curiosity Rover van de NASA naar de aarde verzonden. Dit demonstreert dat je met een goede samenwerking meer kunt bereiken.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak