Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

CubeSats succesvol onderweg naar Mars door koerscorrectie

De twee CubeSats, MarCO-A en MarCO-B hebben afgelopen week succesvol een koerswijziging uitgevoerd. Hierdoor liggen ze op de juiste route richting de planeet Mars.

Insight en de CubeSats – MarCO-A en MarCO-B

De twee kleine CubeSats MarCO-A en MarCO-B zijn afgelopen 5 mei gelanceerd samen met de InSight. Het drietal zal op 26 november 2018 aankomen op de planeet Mars. Beide CubeSats blijven in een baan om Mars draaien, Insight zal vervolgens landen op de Rode Planeet. De landingslocatie heet Martian Elysium Planitia. Dit is een equatoriale zone net ten zuiden van een oud vulkanisch gebied. Er is voor deze locatie gekozen omdat het voor de missie belangrijk is dat de lander terecht komt op een gladde ondergrond waar hij tijdens zijn twee jaar durende missie zal verblijven.

De beide CubeSats zullen de gegevens en beelden van de afdaling naar de Aarde sturen. Het is een primeur dat de kleine satellieten in staat zijn deze prestatie te leveren. Deze missie biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de toekomst aldus de NASA.

De NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter verzorgt de officiële data transmissie tussen de Insight en de Aarde. Voor MarCO-A en MarCO-B is het bedoeld als test voor geminimaliseerde communicatie- en navigatietechnologie. Uiteindelijk kan deze technologie ingezet worden voor toekomstige CubeSats die naar andere planeten worden verzonden.

MRO - Mars Reconnaissance Orbiter
MRO – Mars Reconnaissance Orbiter

Communicatie test en Koerscorrectie

Medewerkers van het Jet Propulsion Laboratory hebben afgelopen weken communicatie tests uitgevoerd met zowel MarCO-A als B. Deze tests zijn succesvol uitgevoerd.

Afgelopen week hebben beide CubeSats een koerscorrectie uitgevoerd door middel van het ontsteken van hun voor voortstuwingssysteem. Door deze koerscorrectie liggen beide ruimtevaartuigen op de juiste route richting Mars. De InSight heeft dezelfde manoeuvre uitgevoerd op 22 mei.

MarCo-A voerde de correctie zonder problemen uit. Bij MarCO-B stond de NASA voor een onverwachte uitdaging. De uitgevoerde manoeuvre was kleiner vanwege een lekkende klep. Ingenieurs waren de afgelopen weken al bezig met dit probleem. De lekkende klep zorgt voor een kleine duwbeweging. Met de duwbeweging is rekening gehouden, hierdoor moest een andere correctie uitgevoerd worden. De NASA verwacht dat beide ruimtevaartuigen zonder problemen bij Mars aankomen.

De missie is nu al geslaagd volgens de NASA. Met beide MarCo’s zijn we op weg naar Mars. We zijn verder gekomen dan welke CubeSat dan ook.

Meer informatie over de Mars Insight en de CubesSats MarCO-A en MarCO-B

16 mei 2018 – Ruimtesonde fotografeert Aarde en Maan vanuit de ruimte
5 mei 2018 – Lancering Insight naar Mars succesvol
4 mei 2018 – Zaterdag 5 mei lancering Insight naar Mars
24 maart 2018 – Insight…de nieuwe missie naar Mars

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak