Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

China lanceert Nederlandse NCLE radioantenne naar de Maan

Zondagavond 20 mei 2018 rond 23.30 uur Nederlandse tijd is de Nederlands Chinese Low Frequency Experiment (NCLE) radioantenne met succes gelanceerd richting de Maan.

De lancering vanaf het Xiang Satellite Launch Center met de Chinese Lange Mars 4-raket verliep voorspoedig en zonder problemen.Het Xichang Satellite Launch Center is gelegen is in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China.

Nederlands Chinese Low Frequency Experiment (NCLE)

Primeur

Het is de eerste keer dat Nederland en China de samenwerking zoeken in een gecombineerde missie.

De NCLE bevindt zich aan boord van de Chinese maansonde Chang’e 4. De sonde zal op een afstand
van ongeveer 65.000 kilometer aan de achterzijde van de maan worden geplaatst. Vanaf deze locatie zal de sonde dienst gaan doen als communicatiesatelliet voor toekomstige Chinese maanlanders aan de achterzijde van de Maan.

De NCLE is een laagfrequente radioantenne die ontwikkeld is door het RadioLab van de Radboud Universiteit, het Nederlandse instituut voor radioastronomie ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS.

Netherlands Chinese Low Frequency Explorer - NCLE - Radioantenne
Netherlands Chinese Low Frequency Explorer – NCLE – Radioantenne

Radioantenne

Radioastronomen bestuderen het heelal met behulp van radiogolven. Licht dat wij met het blote oog niet kunnen zien en dat afkomstig is van bijvoorbeeld sterren en planeten.

Met de antennes op Aarde is het ook mogelijk om bijna alle radiostraling uit het heelal op te vangen. Maar het gebied van 10 tot 30 Mhz wordt geblokkeerd door de dampkring. Juist binnen deze frequenties zit informatie over de periode net na het ontstaan van het heelal waar vervolgens de eerste sterren en sterrenstelsels zich vormden.

Met de NCLE radioantenne hopen de astronomen ook de zwakke radiostraling op te kunnen vangen van waterstofgas. Dit waterstofgas vormde zich in de eerste paar honderd miljoen jaar na het ontstaan van het heelal.

Missie met een doel voor de toekomst

Niet alleen voor de Nederlandse Radioastronomen is deze missie belangrijk. Datzelfde geldt ook voor de Chinezen. De Cheng’e 4 heeft een zeer belangrijk doel voor toekomstige missies. De satelliet zal de radiosignalen van de nog te lanceren maanlander en rover doorsturen naar de Aarde. De Chinese maanlander en rover zullen volgens planning eind dit jaar gelanceerd worden. Dit is de allereerste missie naar het oppervlak aan de achterzijde van de maan.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak