Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Astronaut Alan Bean overleden

Alan Bean, de vierde astronaut die een voet op de maan heeft gezet in 1969 is gisteren, 26 mei 2018 in Houston op 86-jarige leeftijd overleden.

De ruimtevaart carrière van Alan Bean, bijna 70 dagen in de ruimte

Alan Bean maakte deel uit van de Apollo 12 missie naar de Maan. Samen met zijn collega astronaut Charles Conrad maakte hij vervolgens een wandeling op het oppervlak van de Maan. Na deze missie werd hij uiteindelijk gezagvoerder van de Skylab 3 missie. In totaal verbleef hij 69 dagen en 15 uur van zijn leven in de ruimte. Na zijn carrière in de ruimtevaart werd Alan Bean een gepassioneerd Schilder.

Piloot bij de Amerikaanse Marine

Voor zijn werkzaamheden bij de NASA was hij een ervaren gevechtspiloot voor de Amerikaanse Marine. In totaal heeft hij ruim 4.800 vlieguren op zijn naam staan in verschillende straalvliegtuigen. Ook was hij testpiloot voor nieuwe vliegtuigen. Na zijn succesvolle periode voor de marine werd hij ten slotte in 1963 geselecteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om deel uit te maken van de Astronaut Group 3.

Carrière bij de NASA

In 1966 slaagde bij er niet in om deel uit te maken van de bemanning tijdens de Gemini 10 ruimtemissie. Hij diende als back-up astronaut tijdens deze missie. Ondanks deze teleurstelling zette hij door waardoor hij wel deel uitmaakte van het Apollo Applications Program en werd hij de eerste astronaut die dook in de Neutral Buoyancy Simulator. Na de plotselinge dood van astronaut Clifton Williams werd Alan Bean toch back-up astronaut tijdens de Apollo 9 ruimtemissie. Uiteindelijk werd Bean dan toch geselecteerd om deel uit maken als bemanningslid van de een Apollo 12 missie en vertrok hij op 14 november 1969 samen met Charles Conrad en Richard Gordon richting de Maan. Hier was hij de vierde mens die een wandeling maakte op het oppervlak van de Maan. Tijdens deze missie maakte hij twee ruimtewandelingen die in totaal bijna acht uur duurde.

Skylab 3

Na de Apollo 12 missie keerde hij niet meer terug naar de Maan als astronaut. Hij ging deel uitmaken van de Skylab 3 ruimtemissie. In totaal verbleef hij samen met Owen Garriott en Jack R. Lousma 59 dagen in het Amerikaanse ruimtestation Skylab 3. Tijdens deze missie werden in totaal drie ruimtewandelingen door hem gemaakt. Na zijn terugkomst in september 1973 op aarde ging hij nooit meer de ruimte in.

Schilder

Na zijn werkzaamheden bij de NASA werkte hij volledig als gepassioneerd schilder. Hij maakte prachtige schilderijen van astronauten op het oppervlak van de Maan. Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de Apollo 11 missie werd in juli 2009 een tentoonstelling georganiseerd waar de schilderijen van Alan Bean in werden getoond.

De prachtige schilderijen die Alan Bean na zijn periode als astronaut maakte zijn te zien op zijn website
www.AlanBean.com

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak