Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Zaterdag 5 mei lancering Insight naar Mars

Als het weer goed is en er geen technische problemen ontstaan zal morgen rond 13.00 uur Nederlandse tijd de Insight van de NASA gelanceerd worden. De lancering vind plaats vanaf luchtmachtbasis Vandenberg in Californië met behulp van een Atlas V-raket van United Launch Alliance.

Lanceer mogelijkheden Insight

Als de lancering door problemen wordt uitgesteld is er nog niets aan de hand. Tot 8 juni kan de Insight gelanceerd worden. Ongeacht wanneer de lancering plaatsvind zal de sonde op 26 november bij de planeet Mars aankomen.

Insight

Deze missie is in tegenstelling tot de missies van Opportunity, Spirit en Curiosity een stationaire missie waarbij het doel is om meer gegevens van de planeet te verzamelen. De lander zal zich niet verplaatsen nadat hij geland is.

De landingslocatie heet Martian Elysium Planitia. Dit is een equatoriale zone net ten zuiden van een oud vulkanisch gebied. Er is voor deze locatie gekozen omdat het voor de missie belangrijk is dat de lander terecht komt op een gladde ondergrond waar hij tijdens zijn twee jaar durende missie zal verblijven.

Doel van de missie

Insight zal ons informatie verstrekken over de grootte en samenstelling van de Martiaanse kern, de korst en mantel. Het zal ook laten zien “hoe warm de kern is en hoeveel warmte er nog steeds doorheen stroomt”. Het tweede doel is om te onderzoeken of Mars tektonisch actief is, inclusief waar deze seismische activiteit zich eventueel bevindt. Ook zal geregistreerd worden hoe vaak meteorieten inslaan op de planeet. Om deze wetenschappelijke doelen te laten slagen is het noodzakelijk dat de lander goed op zijn plaats blijft.

Cubesats

Insight zal de reis naar Mars niet alleen maken. Er zullen ook twee kleine Cubesats gelanceerd worden. Dit zijn kleine satellieten. Vlak na de lancering zullen ze zich los maken van de sonde en hun eigen koers volgen naar Mars. Aangezien dit voor het eerst is dat een Cubesat voor een interplanetaire missie wordt ingezet wil de NASA aantonen dat de kleine satellieten hiertoe in staat zijn. Als ze eenmaal bij Mars zijn aangekomen zullen ze de afdaling en landing van Insight gaan volgen.

De Lancering van Insight live volgen?

Volg de lancering live op NASA TV


Informatie artikel over Mars

Meer weten over Mars, lees ons uitgebreide artikel over de rode planeet


Eerder nieuwsbericht van 24 maart 2018 over Insight

Insight…de nieuwe missie naar Mars

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak