Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Valt marsrover Curiosity uit elkaar?

Voor het team van de Marsrover Curiosity was het schrikken. De rover keek achterom en zag een object liggen op de foto dat niet op Mars leek thuis te horen.

De wetenschappers hielden hun hart vast en gaven het object de naam ‘Pettegrove Point Foreign Object Debris‘. Het object van onderstaande foto lijkt een niet natuurlijke vorm te hebben, ook wijkt de kleur af van de materialen die op het oppervlak van Mars liggen. Was er een onderdeel van de Curiosity gevallen?

NASA Marsrover Curiosity vind steen op Mars

Valt Curiosity uit elkaar?

Er moest duidelijkheid komen, Curiosity moest het object onderzoeken. Vanaf een geringe afstand kan de rover met behulp van zijn Chemcam de samenstelling van het object met een laserstraal onderzoeken. Net voor het weekend kwamen de resultaten van het onderzoek binnen. Het object blijkt een hele dunne steen te zijn. Het team van de Marsrover Curiosity kan weer opgelucht ademhalen.

In het verleden heeft de marsrover het team al meerdere keren laten schrikken. Een aantal jaren geleden werden gaten ontdekt in de wielen van de rover. Het team had niet verwacht dat de wielen zo snel zouden slijten. De oplossing hiervoor was dat er vanaf dat moment routes gekozen werden die zo min mogelijk slijtage voor de wielen opleverde.

Vanaf december 2016 tot mei 2018 heeft de rover zijn boor niet kunnen gebruiken. Dit is een van de belangrijkste instrumenten van de Curiosity. De boor kon niet meer in hoogte worden versteld doordat de motor defect was. Wetenschappers van de NASA hebben de werking aangepast. Hij gebruikt nu zijn robotarm om de boor op het oppervlak te duwen.

Gelukkig bleek er deze keer niets aan de hand te zijn. Marsrover Curiosity is in orde. Door de stofstorm op Mars is het de enige rover die nog werkt. Opportunity krijgt te weinig zonlicht om zijn accu’s op te laten waardoor de communicatie is weggevallen. Hoewel de stofstorm aan het afzwakken is zal het zeker nog weken duren voordat de storm volledig gaat liggen.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak