Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Uranus stinkt naar rotte eieren

Een internationaal team van wetenschappers heeft onderzoek verricht naar de samenstelling van de wolken in de bovenste laag van de planeet Uranus. Jarenlang was het vermoeden dat deze bestonden uit ammoniak. Nu is aangetoond dat de wolken in de atmosfeer niet bestaan uit ammoniak, maar juist grotendeels uit waterstofsulfide bestaan.

Uranus stinkt, maar is dat je grootste zorg?

Het onderzoek is verricht met behulp van de Gemini North-telescoop op Hawaii. Met deze zeer gevoelige telescoop konden de onderzoekers heel duidelijk waterstofsulfide waarnemen in de atmosfeer. Waterstofsulfide is een gas dat de kenmerkende geur draagt van rotte eieren. Het stinkt dus in de bovenste laag van de atmosfeer.

Rotte eieren, geen prettige geur maar hierover moet je je de minste zorgen maken. Als je niet zou bevriezen in de ijskoude temperaturen van -200 graden onder nul dan stik je door de blootstelling aan waterstof, helium en methaan.

Contrast

Waarschijnlijk is Uranus niet de enige planeet die waterstofsulfide bevat in de atmosfeer. Wetenschappers hebben ook het vermoeden dat de wolken van Neptunus uit waterstofsulfide bestaan.

Hierdoor tonen deze planeten een groot contrast met planeten zoals Jupiter en Saturnus, waarvan de wolken in de atmosfeer voornamelijk uit veel ammoniak bestaan. Dit verschil is waarschijnlijk al ontstaan bij de vorming van ons zonnestelsel.

De oorzaak wordt volgens de wetenschappers vooral bepaald door de temperatuur en locatie waarop de planeten bij de vorming van ons zonnestelsel zijn ontstaan. Het vermoeden bestaat dat Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, de vier grote planeten van ons zonnestelsel niet zijn ontstaan op hun huidige locatie. Deze resultaten kunnen de wetenschappers niet alleen meer inzicht geven over de evolutie van ons eigen zonnestelsel maar ook over andere zonnestelsels hier ver vandaan.

Wil je meer informatie over de planeet Uranus? Lees dan ons artikel met uitgebreide informatie over de planeet.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak