Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

TESS gestart met zoektocht naar exoplaneten

19 april is de Transiterende Exoplanet Survey Satellite, kortweg TESS van de NASA gelanceerd door SpaceX. 18 mei is de eerste testopname gemaakt. Vanaf 25 juli is TESS eindelijk actief begonnen aan zijn missie: het zoeken naar exoplaneten.

De zoektocht naar exoplaneten

De zoektocht naar exoplaneten is begonnen. NASA’s Transiterende Exoplanet Survey Satellite is sinds 25 juli op zoek naar planeten die om andere sterren draaien.

TESS maakt deel uit van NASA’s Explorers programma dat onder leiding staat van Massachusetts Institute of Technology. Door het analyseren van de helderheid van ongeveer een half miljoen sterren zal de ruimtetelescoop in de komende twee jaar op zoek gaan naar exoplaneten. Als er namelijk planeten om een zon heen draaien dan zullen er met regelmaat kleine veranderingen zichtbaar zijn in de helderheid van de ster. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait. Vooral sterren die vergelijkbaar zijn met onze eigen zon zullen bestudeerd worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt op deze manier rond de 3000 mogelijke exoplaneten op te sporen. Deze kandidaten zullen daarna met telescopen vanuit de ruimte en vanaf de aarde verder onderzocht worden. Hierbij willen de astronomen meer duidelijkheid verkrijgen over de atmosfeer en de samenstelling van de planeet. Uiteindelijk hopen ze rond de 500 planeten te vinden die vergelijkbaar zijn met de aarde.

Naar verwachting zal TESS de eerste reeks wetenschappelijke gegevens in augustus naar de aarde over sturen, en daarna periodiek om de 13,5 dagen. De baan van TESS duurt namelijk 13,5 dagen en zal zijn data versturen als hij het dichtst bij de aarde komt. Het TESS-onderzoeksteam zal direct beginnen met het analyseren van de gegevens nadat de eerste gegevens op aarde zijn gearriveerd.

De wetenschappers van de NASA zijn zeer enthusiast. We weten dat er meer planeten dan sterren in ons universum zijn. Ze kijken uit naar de vreemde, fantastische werelden die ze zeker zullen ontdekken.

Lees onze eerdere berichten over TESS

8 april 2018 – NASA – Op zoek naar exoplaneten met TESS
17 april 2018 – SpaceX stelt lancering TESS uit
19 april 2018 – TESS gelanceerd door SpaceX
19 mei 2018 – Satelliet TESS maakt eerste testopname

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak