Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Supernova zorgt voor spectaculaire ring van licht om dode ster

ESO’s Very Large Telescope, Chandra en de Hubble Space Telescope hebben gezamenlijk een supernova restant onderzocht. Dit heeft een prachtige foto opgeleverd waarop een ring van licht te zien is om een dode ster heen. De geëxplodeerde ster staat in de kleine Magelhaense Wolk op een afstand van 200.000 lichtjaar van ons verwijderd.

Met het MUSE instrument van de Very Large Telescope van de ESO is een spectaculaire ring vastgelegd die ontstaan is door een supernova explosie. 1E 0102.2-7219 zoals het supernova restant wordt genoemd bestaat uit een ring van stof en gas, waaronder neon en zuurstof.

Supernova restant 1E 0102.2-7219

In het centrum van deze ring blijkt een bron van röntgenstraling te zitten die al enkele jaren geleden was ontdekt. De röntgenbron die de naam P1 kreeg is een solitaire neutronenster met een zwak magnetisch veld. Dit is voor het eerst dat er een dergelijke ster gevonden is buiten ons eigen melkwegstelsel.

Astronomen vermoeden dat het in het heelal wemelt van de solitaire neutronensterren met zwakke magnetische velden. Maar deze objecten, die meer massa hebben dan onze zon maar desondanks amper twintig kilometer groot zijn, zijn moeilijk te vinden omdat ze alleen op röntgen golflengten stralen. Dat maakt het feit dat P1 aan de hand van optische waarnemingen als solitaire neutronenster is geïdentificeerd zo bijzonderder.

Wanneer zware sterren exploderen, laten ze een heet gas en stof achter, dat een supernovarestant wordt genoemd. De nieuw vrijgekomen elementen worden verdeeld over de interstellaire ruimte, waar ze uiteindelijk nieuwe sterren en planeten zullen vormen.

Bekijk hieronder de informatiefilm over het supernova restant van de ESO

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak