Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Satelliet TESS maakt eerste testopname

Een maand geleden op 18 april is de satelliet Tess gelanceerd. De planetenjager heeft 17 mei 2018 zijn eerste testopname gemaakt van de zuidelijke hemel.

Transisting Exoplanet Survey Satellite op Koers

De Transisting Exoplanet Survey Satellite (Tess) heeft gisteren op een afstand van iets meer dan 8000 kilometer de Maan gepasseerd. Deze flyby maakte deel uit van de manoeuvre die nodig is om de satelliet in zijn juiste baan te krijgen. Uiteindelijk zal hij in een zeer langgerekte omloopbaan om de Aarde heen draaien. De laatste manoeuvre die nodig is, is een klein zetje. Dit zetje zal gegeven worden door zijn eigen stuwraket.

Eerste opname TESS - Planeten jager - Exoplaneet - 17 mei 2018

Testopname

De testopname is gemaakt door maar één van de vier camera’s aan boord van de satelliet. De opname toont een klein stuk van de zuidelijke hemel waarop het sterrenbeeld Centaurus zichtbaar is. Toch staan er in totaal ongeveer 200.000 sterren op de gemaakte foto. De eerste officiële foto zal pas in juni worden gepresenteerd door de NASA.

Op zoek naar exoplaneten

TESS maakt deel uit van NASA’s Explorers programma dat onder leiding staat van Massachusetts Institute of Technology. Door het analyseren van de helderheid van ongeveer een half miljoen sterren zal de ruimtetelescoop in de komende twee jaar op zoek gaan naar exoplaneten. Als er namelijk planeten om een zonheen draaien dan zullen er met regelmaat kleine veranderingen zichtbaar zijn in de helderheid van de ster. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait. Vooral sterren die vergelijkbaar zijn met onze eigen zon zullen bestudeerd worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt op deze manier rond de 3000 mogelijke exoplaneten op te sporen. Deze kandidaten zullen daarna met telescopen vanuit de ruimte en vanaf de aarde verder onderzocht worden. Hierbij willen de astronomen meer duidelijkheid verkrijgen over de atmosfeer en de samenstelling van de planeet. Uiteindelijk hopen ze rond de 500 planeten te vinden die vergelijkbaar zijn met de aarde.

De NASA heeft ook een korte informatie film gepubliceerd waarin meer informatie wordt gegeven over de missie van de Transisting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Eerdere nieuwsberichten over TESS

19-04-2018 – TESS gelanceerd door SpaceX
17-04-2018 – SpaceX stelt lancering TESS uit
08-04-2018 – NASA, Op zoek naar exoplaneten met TESS

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak