Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Radiotelescoop Greenland Telescope in bedrijf gesteld

In het midden van Groenland op de Thule Air Base is de laatste hand gelegd aan een nieuwe radiotelescoop. De Greenland Telescope. Het hoofddoel van de telescoop is deel te nemen in het netwerk van de Event Horizon Telescope (EHT). Dit is een wereldwijd netwerk van radioschotels.

Locatie Radiotelescoop - Greenland Telescope

De radiotelescoop – Greenland Telescope

De Greenland Telescope is een 12 meter grote radiotelescoop die oorspronkelijk gebouwd was als prototype voor Alma. Alma is een netwerk van radioschotels in het noorden van Chili. De telescoop staat in het midden van Groenland. De telescoop kan niet alleen ontvangen op 86 Ghz en 230 Ghz maar zelfs op 345 Ghz.

Om volledig gebruik te kunnen maken van 345 GHz-ontvangers met een hogere resolutie, moet de telescoop in een droog gebied werken. Er zijn maar weinig locaties in de wereld die het type omgeving bieden dat nodig is. De top van de ijskap van Groenland is daar een van.

Event Horizon Telescope netwerk

Event Horizon Telescope is een groot netwerk van radiotelescopen waarmee de eerste afbeelding is gemaakt van het massieve zwarte gat van de Melkweg, het sterrenstelsel waarin wij leven. De Greenland Telescope is de meest noordelijke telescoop van het netwerk. Hoe groter het netwerk, hoe scherper de beelden zijn die gemaakt kunnen worden. Met de toevoeging van de Greenland Telescope heeft dit netwerk een bereik van 12.000 kilometer in de richting van noord naar zuid.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak