Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Planeet TRAPPIST-1e heeft een forse ijzerkern

Op een afstand van 39.5 lichtjaar van de Aarde verwijderd draaien 7 planeten om de ster TRAPPIST-1. De inwendige structuur van de planeten zijn door astronomen van de Columbia Universiteit onderzocht. Planeet TRAPPIST-1e blijkt net als de Aarde een kern van ijzer te hebben.

De astronomen hebben op basis van een modelberekening bepaald hoe groot de ijzerkern van de TRAPPIST planeten minimaal moet zijn en maximaal mag zijn om de huidige massa en grootte te kunnen verklaren.

TRAPPIST-1e heeft een ijzerkern

Voor zes van de zeven planeten was de conclusie dat de kern geen ijzer bevat. Dit zijn dus planeten die geheel bestaan uit steen en andere lichte materialen. Voor TRAPPIST-1e was de uitslag dat de kern voor minimaal 50 tot maximaal 78 procent uit ijzer bestaat. De kern van onze eigen planeet bestaat voor 55 procent uit ijzer.

Deze planeet lijkt dus het meeste op de Aarde. Hij heeft dezelfde kern en is iets kleiner dan de aarde. Tevens bevindt hij zich ook binnen de leefbare zone van zijn zon TRAPPIST 1.

Als een planeet een kern van ijzer heeft, betekent dit dat hij over een magnetisch veld beschikt dat hem beschermd tegen schadelijke stralingsuitbarstingen van de zon.

In de bovenstaande korte film geeft de NASA meer informatie over de werking van het magnetisch veld van de Aarde.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak