Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

New Horizons onderweg naar Ultima Thule

Op één januari 2019 zal NASA’s New Horizons zeer dicht langs 2014 MU 69 vliegen. De NASA heeft vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven waarin het iedereen vroeg om een bijnaam voor het kuipergordel object te verzinnen. Uit alle inzendingen is Ultima Thule is gekozen als nieuwe bijnaam. In de oudheid gebruikte men deze naam als ze verwezen naar het uiterste noorden.

Ultima Thule

De Hubble Space Telescope heeft 2014 MU69 in 2014 ontdekt toen het een deel van de Kuipergordel aan het onderzoeken was. De Kuipergordel is een  gebied dat bestaat uit vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten. De gordel bevindt zich op 30 tot 50 AE van de zon, voorbij de baan van Neptunus. De omlooptijd van Ultima Thule bedraagt 297 jaar. De schijnbare helderheid is 27 mag.

Vanaf de aarde lijkt het object roodachtig van kleur en mogelijk bestaat het zelfs uit twee delen.  De diameter van 2014 MU69 is ongeveer 30 kilometer.

Gepland is dat New Horizon passeert op een afstand van minder dan 3 500 kilometer. Dit is driemaal dichter dan de scheervlucht van New Horizons langs de dwergplaneet Pluto. Pas als er meer informatie beschikbaar is over het uiterlijk van het object zal de Ultima Thule de officiële naam worden in plaats van de bijnaam.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak