Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

NASA vindt mogelijk bewijs waterpluimen Jupiter maan Europa

Wetenschappers van de NASA hebben gegevens van de Galileo missie uit de jaren negentig verwerkt in een nieuw computer model. Afgelopen jaren heeft de Hubble Space Telescope verschillende keren waterpluimen boven het oppervlak van de Jupiter maan Europa waargenomen. Door het computer model is hier waarschijnlijk bewijs voor gevonden.

Waterpluimen op het oppervlak van Jupiter maan Europa

Afgelopen jaren heeft de Hubble Space Telescope regelmatig waterpluimen waargenomen op de maan Europa. Astronomen hebben al jaren het vermoeden dat onder het bevroren oppervlak van Europa een flinke oceaan aanwezig is. Door de zwaartekracht werking van Jupiter warmt deze oceaan op. De NASA denkt zelfs dat er hierdoor sprake van leven is in deze oceaan.

De Galileo ruimtesonde

Eind jaren negentig verzamelde de Galileo ruimtesonde gegevens over het magnetische veld van de planeet Jupiter. Tijdens een vlucht waarbij de ruimtesonde Europa op een hoogte van 200 kilometer passeerde registreerde hij een kleine dip in het magnetische veld.

Twintig jaar geleden was deze dip niet te verklaren maar met de nieuwe data van het computer model denken de wetenschappers nu dat Galileo door een waterpluim heen vloog. Doordat het materiaal in de pluimen wordt geïoniseerd zorgt het ervoor dat er een dip zichtbaar is in de metingen.

Vervolgens hebben wetenschappers speciaal een 3D-model gemaakt van een waterpluim. Deze data is aangevuld met ultraviolet opnamen en gegevens van de Hubble Space Telescope. Daarmee zijn er nu zoveel bewijzen verzameld dat het bestaan van de waterpluimen bijna niet meer te ontkennen valt.

Europa Clipper

Rond juni 2022 zal de Europa Clipper worden gelanceerd. De Europa Clipper zal op zoek gaan naar tekenen van leven op de maan Europa. Dit zal de ruimtesonde doen door in een zeer lage baan om de maan te vliegen. Wellicht zal hij hierdoor ook het bestaan van de pluimen definitief bevestigen.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak