Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

NASA – Op zoek naar exoplaneten met TESS

Als alles volgens planning verloopt dan zal de NASA over een week de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) lanceren. De lancering zal plaatsvinden in de vroege ochtend van 16 april 2018 vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De ruimtetelescoop waarmee astronomen op zoek gaan naar exoplaneten zal in de ruimte gebracht worden door SpaceX.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)

TESS maakt deel uit van NASA’s Explorers programma dat onder leiding staat van Massachusetts Institute of Technology. De 350 kilo zware telescoop is gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences. Doordat de ruimtetelescoop vier camera’s aan boord heeft kunnen astronomen ongeveer 90% van de gehele sterrenhemel onderzoeken. Elke camera is voorzien van een 16.8 megapixel CCD sensor.

Door het analyseren van de helderheid van ongeveer een half miljoen sterren zal Tess zal in de komende twee jaar op zoek gaan naar exoplaneten. Als er namelijk planeten om een zon heen draaien dan zullen er met regelmaat kleine veranderingen zichtbaar zijn in de helderheid van de ster. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait. Vooral sterren die vergelijkbaar zijn met onze eigen zon zullen bestudeerd worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt op deze manier rond de 3000 mogelijke exoplaneten op te sporen. Deze kandidaten zullen daarna met  telescopen vanuit de ruimte en vanaf de aarde verder onderzocht worden. Hierbij willen de astronomen meer duidelijkheid verkrijgen over de atmosfeer en de samenstelling van de planeet. Uiteindelijk hopen ze rond de 500 planeten te vinden die vergelijkbaar zijn met de aarde.

Het zal ook voor het eerst zijn dat een ruimtetelescoop in een elliptische baan gebracht zal worden. Het verste punt van zijn baan zal zich ongeveer 373.000 kilometer van de aarde bevonden, het dichtste punt bij de aarde bevindt zich op een afstand van 108.000 kilometer. Elke 14 dagen zal de satelliet als hij het dichtst bij de aarde staat alle data gedurende drie uur lang naar de vluchtleiding sturen.

Boost

In het verleden heeft de Kepler missie de onderzoeken naar exoplaneten een boost gegeven. Met behulp van de Kepler hebben astronomen vele honderden exoplaneten gevonden. Kepler observeerde maar een klein deel van de sterrenhemel, in het sterrenbeeld Zwaan. Aan de missie met de Kepler komt binnenkort een einde. Doordat bijna alle brandstof is verbruikt kan de ruimtetelescoop niet meer functioneren.

TESS zal in tegenstelling tot Kepler vrijwel de volledige sterrenhemel observeren. De sterrenhemel zal hiervoor verdeeld gaan worden in 26 segmenten die stuk voor stuk geanalyseerd worden. Hierdoor kan de TESS missie nog succesvoller worden dan het Kepler Space Observatory.

Lancering

De lancering zal verzorgd worden door SpaceX. Met behulp van een Falcon 9 zal de ruimtetelescoop een elliptische baan om de aarde gebracht worden.

Bekijk hieronder de informatiefilm over TESS van de NASA

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak