Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Mysterie gas bij Magelhaense Wolk onderzocht

Tussen de Melkweg, de Grote Magelhaense Wolk en de Kleine Magelheanse Wolk zweeft een lange sliert gas. Wetenschappers vroegen zich al lange tijd af wat de oorsprong van het gas was. Deze vraag is nu opgelost met behulp van de Hubble Space Telescope.

Grote Magelhaense Wolk en Kleine Magelheanse Wolk

De Grote Magelhaense Wolk en Kleine Magelheanse Wolk zijn twee dwergstelsels op een afstand van 200.000 lichtjaar verwijderd van de Melkweg. De dwergstelsels zijn hebben een zeer onregelmatige vorm waardoor ze niet vergelijkbaar zijn met ons eigen spiraalstelsel.

Wetenschappers van het Space Telescope Science Institute in Baltimore hebben het mysterie nu opgelost. Voorheen werd gedacht dat de wolk bestond uit materiaal afkomstig van de Grote Magelhaense Wolk maar niets blijkt minder waar.

Hubble Space Telescope

Door gebruik te maken van de ultraviolette camera van de Hubble Space Telescope is het licht van achterliggende quasars geanalyseerd. Bepaalde golflengten van het licht schijnen door de wolk gas heen. Waardoor kan er gekeken worden naar de absorptie van zuurstof en zwavel. Dit geeft een goed beeld van de hoeveelheid zware elementen in de gasarm.

Hieruit is de conclusie getrokken dat het gas dezelfde samenstelling heeft als de Kleine Magelheanse Wolk en dat het gas naar de Grote Magelhaense Wolk toegetrokken wordt.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak