Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Mini satelliet ASTERIA zoekt exo planeten

De Asteria ruimtetelescoop onderdeel van het Phaeton programma van de NASA is vorig jaar november door astronauten van het International Space Station in een lage baan om de aarde gebracht. Het doel van de Asteria is laten zien dat een goedkope Cubesat satelliet in staat is om planeten te ontdekken bij andere sterren, de zo genoemde exo planeten.

Asteria

De asteria satelliet is met een afmeting van ruwweg 10 cm x 20 cm x 30 cm en een gewicht van maar 12 kilo zeer klein. Door zijn kleine formaat is hij vanuit het international Space Station gelanceerd in een lage baan om de aarde. Het doel van de missie is het zoeken naar exo planeten.

NASA - Ruimte telescoop Asteria - Lancering vanuit het International Space Station
De lancering van de Asteria vanuit het International Space station

De satelliet is gebouwd door beginnende ingenieurs onder begeleiding van ervaren mentoren. Nu heeft de NASA bekend gemaakt dat Asteria nauwkeurig en langdurig op een heldere ster gericht kan worden om schommelingen in de helderheid te meten.

Afwijkingen in de helderheid kunnen veroorzaakt worden doordat er een planeet om de zon heen draait. Als een planeet tussen de satelliet en de zon staat zal de helderheid afnemen.

Cubesats

Cubesats zijn nanosatellieten met gestandaardiseerde afmetingen. Zij zijn samengesteld uit één of meerdere kubussen met 10 cm-zijden. Deze kleine nanosatellieten kunnen hierdoor goedkoper geproduceerd worden en toch een goed resultaat leveren.

Oorspronkelijk zou deze missie 90 dagen duren maar doordat Asteria nog steeds goed functioneert is besloten om de missie tot minimaal het einde van deze maand te verlengen.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak