Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Mars verliest waterdamp door stofstormen

Dat Mars een droge planeet is en regelmatig getroffen wordt door stofstormen is bekend. Deze week heeft de NASA resultaten gepubliceerd van observaties  gedaan door de Mars Reconnaissance Orbiter. Deze observaties zijn uitgevoerd tijdens de globale stofstormen van 2007. Een globale stofstormen ontstaat als de regionale stofstormen samensmelt tot een allesomvattende stofstorm die dan de hele planeet bedekt. Tijdens zo'n storm verliest Mars nog meer waterdamp dan normaal.

Waterstof ontsnapt

Door de geringe zwaarteklacht en de ijle atmosfeer van Mars ontsnappen er constant gassen uit de atmosfeer. In het verleden zijn onderzoeken uitgevoerd door de Hubble Space telescoop en de Mars Express Orbiter. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat de hoeveelheid gassen die de atmosfeer verlaten te maken hebben met de hoeveelheid gassen die aanwezig zijn in de middelste atmosfeer. Hier vallen waterstof moleculen uiteen in waterstof- en zuurstofatomen. Dit komt door invloed van ultraviolet licht afkomstig van de zon. Ook wel de zonnewinden genoemd.

Wetenschappers van de NASA hebben nu de observaties van de Orbiter hebben geanalyseerd. Uit analyse is gebleken dat tijdens een globale stofstormen de atmosfeer veranderd. De hoeveelheid gas, waaronder waterstof neemt toe in de middelste atmosfeer. Dit gebeurt doordat de gassen stijgen. Het middelste deel van de atmosfeer bevindt zich op een hoogte van 50 kilometer tot 100 kilometer hoogte. Hierdoor is bekend geworden dat Mars zijn waterstof vooral kwijt raakt als gevolg van de stofstormen en niet voornamelijk door de zonnewinden zoals eerder aangenomen.

Stofstormen

Stofstormen vinden vooral plaats in de lente en zomer. Gelukkig ontwikkeld niet iedere regionale storm zich uit tot een globale storm. Vroeger in 1977, 1982, 1994, 2001 en 2007 is dit wel gebeurd. Wetenschappers verwachten dat de regionale stofstorm in 2018 zich ook ontwikkelt tot een globale stofstorm. Als dit gebeurt kunnen onderzoekers de nieuwe theorie voor het verlies van waterstofatomen bevestigen.

Onderzoek

Vanaf 2014 heeft de NASA de MAVEN in een baan om de rode planeet heen draaien. De MAVEN is een satelliet speciaal ontworpen om de atmosfeer te onderzoeken. Vandaar dat hij ook in  2018 door de NASA gebruikt zal gaan worden om de onderzoeksresultaten te controleren.

NASA - MAVEN (Mars Atmospheric and Volatile EvolutioN)
NASA – MAVEN (Mars Atmospheric and Volatile EvolutioN)

bron: NASA

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak