Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Lupos 3-Licht in de duisternis op 600 lichtjaar afstand

Op slechts 600 lichtjaar van ons verwijderd In het sterrenbeeld Schorpioen ligt het stervormingsgebied Lupos 3. In een kronkelige dichte wolk die bestaat uit gas en stof worden door de samentrekkende massa’s  oogverblindend hete sterren geboren. Dit heeft de ESO vastgelegd met de VLT Survey Telescope en de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop. Dit is de meest detailrijke foto die ooit is gemaakt.

Lupos 3 – Het stervormingsgebied in de Lupos Wolken

Lupos 3 maakt onderdeel uit van de Lupos Wolken. Dat zijn naam dankt aan het naburige sterrenbeeld Lupos, wat Wolf betekent. De wolken lijken op rookpluimen die donker afsteken tegen de achtergrond van miljoenen sterren maar in werkelijkheid gaat het om een donkere nevel.

Nevels zijn grote wolken in het heelal die uit gas en stof bestaan en soms wel afmetingen hebben van honderden lichtjaren. De meeste nevels worden spectaculair aangelicht door de intense straling van de hete sterren. Donkere nevels, ook wel absorptienevels genoemd worden niet aangelicht omdat ze bestaan ​​uit koude, dichte stofdeeltjes die licht dat door de wolk trekt absorberen en verstrooien. Er bestaan veel donkere nevels. De bekendste is wel de Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion.

Onderzoek naar absorptienevels

Voor wetenschappers is het van cruciaal belang dat absorptienevels onderzocht worden zodat we meer leren over het ontstaan van sterren. Omdat Lupos 3 op slechts 600 lichtjaar afstand ligt is dit een belangrijk gebied om te onderzoeken. Ook onze zon is ontstaan in een soortgelijke nevel. We leren dus meer over onze eigen oorsprong.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak