Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Lancering Insight naar Mars succesvol

Rond 13.05 uur Nederlandse tijd is de Atlas V-raket met aan boord de Insight van de NASA vertrokken naar de planeet Mars. De lancering vanaf luchtmachtbasis Vandenberg in Californië vond plaats zonder problemen.

Ongeveer één minuut na de lancering is de Insight losgekoppeld van de Atlas V-raket. Nu moeten we een half jaar wachten tot de sonde de 484 miljoen kilometer heeft afgelegd naar Mars.

Insight zal op 26 november 2018 aankomen op Mars. De landingslocatie heet Martian Elysium Planitia. Dit is een equatoriale zone net ten zuiden van een oud vulkanisch gebied. Er is voor deze locatie gekozen omdat het voor de missie belangrijk is dat de lander terecht komt op een gladde ondergrond waar hij tijdens zijn twee jaar durende missie zal verblijven.

Doel van de Insight missie

Insight zal ons informatie verstrekken over de grootte en samenstelling van de Martiaanse kern, de korst en mantel. Het zal ook laten zien “hoe warm de kern is en hoeveel warmte er nog steeds doorheen stroomt”. Het tweede doel is om te onderzoeken of Mars tektonisch actief is, inclusief waar deze seismische activiteit zich eventueel bevindt. Ook zal geregistreerd worden hoe vaak meteorieten inslaan op de planeet. Om deze wetenschappelijke doelen te laten slagen is het noodzakelijk dat de lander goed op zijn plaats blijft.

Bekijk hier de videobeelden van de lancering.

Informatie artikel over Mars

Meer weten over Mars, lees ons uitgebreide artikel over de rode planeet


Eerdere nieuwsberichten over Insight

3 mei 2018 – Zaterdag 5 mei  lancering Insight naar Mars
24 maart 2018 – Insight…de nieuwe missie naar Mars

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak