Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Kepler Space Observatory tijdelijk in slaapmodus

In maart had de Amerikaanse ruimtevaart organisatie gemeld dat het einde van de Kepler missie in zicht was. Nu heeft de NASA de Kepler Space Telescope in een slaapmodus gebracht. De reden hiervoor is dat de De brandstof bijna op is.

Vanaf begin mei observeert Kepler een stuk heelal in het sterrenbeeld Kreeft. In 2015 vond de telescoop vervolgens een aantal mogelijke exoplaneten. Nu wilde de NASA dit gebied opnieuw onderzoeken om het bestaan van de exoplaneten te bevestigen en om eventueel nieuwe planeten te vinden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil de verzamelde data eerst veiligstellen voor het te laat is.

Als de tank leeg is zal de satelliet zich niet meer om kunnen keren met zijn stuwraketten naar de aarde om data te verzenden.

Kepler mag brandstof tot laatste druppel verbruiken

De ruimtetelescoop bevindt zich op een afstand van rond de 100 miljoen kilometer van de Aarde. Hierdoor is het mogelijk dat de telescoop alle brandstof verbruikt voor zijn missie. Satellieten en andere ruimtesondes die in een baan dichtbij de aarde draaien moeten daarentegen een deel van de brandstof bewaren om een laatste koerscorrectie uit te voeren.

Door de grote afstand hoeft de telescoop geen koerscorrectie uit te voeren. Als de onderzoekers alle data hebben gedownload, gaat Kepler weer aan de slag. Totdat de ruimte telescoop zijn laatste druppel brandstof heeft verbruikt.

Moeizame missie met grote successen

De Kepler heeft tijdens de afgelopen negen jaar veel meegemaakt. Van mechanische storingen tot problemen die ontstaan zijn door de kosmische straling. Op 14 mei 2013 maakte de NASA bekend  dat de telescoop definitief was uitgevallen doordat het tweede reactiewiel was afgebroken. Een jaar later hadden de wetenschappers achter de missie een geniale oplossing bedacht om de zon als derde gyroscopisch vliegwiel in te zetten. Hierdoor kon de stabiele stand weer worden geregeld.

Tess, de opvolger van Kepler

19 april is vanaf Cape Canaveral in Florida de opvolger van Kepler gelanceerd. De Transiting Exoplanet Survey Satellite, kortweg TESS zal de hemel onderzoeken op planeten buiten ons zonnestelsel. Hierbij zal de focus worden gelegd op sterren die minder dan 300 lichtjaar van ons zijn verwijderd.

Meer berichten over het Kepler Space Observatory

16 maart 2018 – Einde missie Kepler Space Observatory in zicht volgens NASA

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak