Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Kan de mens Mars leefbaar maken?

Als de zon zijn brandstof heeft verbruikt en een rode reus wordt waardoor de aarde niet meer leefbaar is of als we de Aarde te veel hebben vervuild verhuizen we naar de rode planeet Mars. Wetenschappers onderzoeken deze mogelijkheid al jaren maar is het technisch wel haalbaar?

Terravorming

Mars leek de beste kandidaat voor ‘terravorming’, het leefbaar maken van een andere planeet. Al decennia wordt hierover gesproken en er zijn al vele onderzoeken uitgevoerd. De meest onderzochte manier om de planeet op te warmen was het voorstel om gassen uit verschillende bronnen vrij te laten in de atmosfeer zodat deze zou verdikken waardoor de temperatuur op de planeet zou stijgen. Hierdoor zou het water weer vloeibaar kunnen worden.

Meer informatie

Lees ook ons artikel over de planeet Mars

Nieuw onderzoek wat gesponsord is door de NASA toont echter aan dat de mensheid dit niet kan realiseren met de huidige techniek. Er is namelijk een groot tekort aan koolstofdioxide, CO2.

Vloeibaar water

Momenteel is Mars niet leefbaar, het is te droog en er stroomt geen vloeibaar water. Toch verraden droge rivierbeddingen en mineraalafzettingen dat er ooit vloeibaar water voorkwam op de planeet. Door de zeer koude temperaturen is al het water wat aanwezig is op de planeet bevroren.

Zonnestraling en zonnewind zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de verdwijning van de waterdamp en koolstofdioxide uit de atmosfeer. Hierdoor werd de atmosfeer ijler, kon geen warmte meer vasthouden waardoor de temperaturen zakte en het vloeibare water uiteindelijk bevroor.

Atmosfeer

De atmosferische druk op Mars is ongeveer 0,6 procent in vergelijking met de atmosferische druk op aarde. Om de planeet voldoende op te warmen schatten onderzoekers in dat de druk ongeveer vergelijkbaar moet worden met die van de aarde. Dit wilde men bereiken door koolstofdioxide wat aanwezig is in bijvoorbeeld de poolkappen en de bodem van de planeet vrij te laten in de atmosfeer waardoor deze zou verdikken. Met alle aanwezige CO2 blijkt het nu mogelijk om de druk te verhogen naar maximaal 7 procent. Dat is niet genoeg om de temperatuur voldoende te laten stijgen.

Terravorming van de planeet Mars

Conclusie: kunnen we Mars leefbaar maken?

Door het uitgevoerde onderzoek is gebleken dat er te weinig koolstofdioxide aanwezig is om de atmosfeer van Mars te verdikken waardoor er meer warmte vastgehouden wordt en het ijs zal smelten tot vloeibaar water. Met onze hedendaagse technologie zullen we de rode planeet dus niet geschikt kunnen maken om er permanent te verblijven. We zullen voorlopig nog geduld moeten hebben voordat Mars leefbaar is en wij de planeet kunnen koloniseren.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak