Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Jupiter – 39 jaar oud bliksem mysterie opgelost

Waarom ontstaan op Jupiter vaker bliksemschichten op de poolgebieden terwijl deze op de Aarde juist rond de evenaar ontstaan? De ruimtesonde Juno van de NASA heeft deze 39 jaar oude mysterie opgelost.

Tijdens de eerste acht scheervluchten sinds zijn aankomst bij de planeet Jupiter in 2016 heeft de ruimtesonde Juno van de NASA in totaal 377 keer bliksem flitsen gespot.

Onweer op onze eigen planeet, de Aarde

De grote vraag is waarom de bliksem op Jupiter juist meer plaats vind op de poolgebieden terwijl het op Aarde juist meer bliksem voorkomt in het gebied rond de evenaar. Bij de planeet Jupiter komt juist geen bliksem voor rond de evenaar.

Op de Aarde onweert het vaker boven het land dan boven water. Dit komt doordat het vaste land meer zonlicht absorbeert en hierdoor sneller opwarmt. Door de warmte wordt de atmosfeer instabiel waardoor er stormcellen ontwikkelen. In deze stormcellen is de kans op onweer groot.

Onweer op de planeet Jupiter

Jupiter staat vijf keer verder weg van de zon dan onze Aarde. Hierdoor krijgt de grote gasreus 25 keer minder zonlicht. Het zonlicht warmt het gebied van de evenaar een klein beetje op. Hierdoor wordt het opstijgen van warme lucht afgeremd. Boven de poolgebieden wordt de atmosfeer niet door de zon opgewarmd waardoor de atmosfeer niet stabiel is. Aangezien Jupiter zelf warmte produceert stijgen de warme gassen boven de polen vanuit de kern op. Door dit temperatuurverschil in de atmosfeer ontstaat de perfecte situatie voor het ontstaan van bliksem.

Waves instrument van ruimtesonde Juno

Met het waves instrument zijn in totaal ruim 1.600 signalen opgevangen van bliksemschichten. Dit zijn ruim tien keer meer bliksemschichten dan de Voyager 1 heeft waargenomen in het verleden. Alle signalen zijn verwerkt in een grote database.

Het waves instrument bekijkt radio- en plasmagolven in de Joviaanse magnetosfeer voor een beter begrip van de wisselwerking tussen magnetisch veld, magnetosfeer en atmosfeer.

“Geen ruimtevaartuig is ooit dichter bij Jupiter geweest, dus we vangen unieke signalen op.” Meldt de NASA.

De Juno missie

De ruimtesonde zou oorspronkelijk in een andere omloopbaan om Jupiter draaien waarbij hij iedere twee weken dicht om de planeet zou draaien. Doordat de NASA zich zorgen maakt om de ventielen van het brandstofsysteem is besloten deze baancorrectie niet uit te voeren. Hierdoor duurt iedere omloop 53 dagen.

Door deze langere omlooptijd is besloten om de missie te verlengen. Oorspronkelijk zou de missie afgelopen 20 februari eindigen. Nu heeft de NASA tot het jaar 2022 budget vrijgemaakt voor deze missie. Technisch was dit mogelijk doordat de ruimtesonde veel minder schade oploopt van de straling. Hierdoor is de levensduur van de instrumenten verhoogd. Nu is er voldoende tijd beschikbaar voor de astronomen om waardevolle gegevens verzamelen.

16 juli vindt Juno’s dertiende scheervlucht langs Jupiter plaats en zullen er opnieuw metingen worden verricht.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak