Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Juno maakt prachtige foto van het noordelijk halfrond van Jupiter

Deze prachtige foto van het wolkendek van Jupiter is 1 april genomen door de Juno ruimtesonde van de NASA. Het was de twaalfde keer dat hij langs Jupiter scheerde op een afstand van 12.326 kilometer verwijderd van het wolkendek. Het gebied dat gefotografeerd is bevat een deel van het noordelijk halfrond op 50.2 graden noorderbreedte.

Het doel van de missie van Juno bij Jupiter

De Juno ruimtesonde maakt deel uit van het New Frontiers programma van de NASA. Het doel is om meer inzicht te krijgen van de oorsprong en evolutie van Jupiter. De missie wordt geleid door het Marshall Space Flight Center in Huntsville.

In augustus 2011 is de ruimtesonde gelanceerd. na 5 jaar kwam hij vervolgens in juli 2016 bij Jupiter aan. Nadat Juno bij  Jupiter was aangekomen zou de missie moeten starten met het analyseren van de atmosfeer, de bewegingen van de wolken in kaart brengen en het meten van temperatuur op verschillende locaties en diepte van het wolkendek. Vanwege een technisch mankement verliep de start niet zonder problemen.

Technisch mankement

Juno is door de NASA in een ovaalvormige baan gebracht rond de gasreus waarbij hij iedere 53 dagen dicht langs de planeet zou vliegen. Deze ovaalvormige baan zou aangepast worden naar een cirkelvormige baan. Hierdoor zou de ruimtesonde continue observaties uitvoeren. Een technisch mankement heeft ervoor gezorgd dat dit niet mogelijk was. Hierdoor heeft de missieleiding maar één keer per 53 dagen de mogelijkheid om onderzoeken te doen waarbij het noodzakelijk is dat de afstand tussen de sonde en de planeet klein is. De laatste keer dat deze afstand klein was, was afgelopen 1 april.

Einde van de missie nadert

Het einde van de missie nadert snel. Vooraf is bedacht dat de missie in juli 2018 zou eindigen. Dit betekent dat er nog maar twee mogelijkheden zijn waarbij Juno dicht genoeg bij Jupiter staat. Momenteel wordt gekeken of de missie verlengd kan worden. Alle instrumenten van de ruimtesonde werken goed, maar er is meer nodig. Er moet ergens budget vrijgemaakt worden voor een verlenging van deze missie. En dan moet de NASA ook nog bewijzen dat het extra budget wat in deze missie gestoken wordt voldoende resultaten oplevert voor deze missie.

De NASA heeft ervoor gekozen dat Juno één laatste opdracht zal uitvoeren als het einde van de missie is gekomen. Deze opdracht is het maken van een duikvlucht in de atmosfeer van Jupiter. De reden dat hiervoor gekozen is dat er volgens onderzoekers leven op één van de manen van Jupiter  mogelijk is. Daarom willen ze niet de kans lopen dat een ruimtesonde die onbestuurbaar is geworden in contact komt met één van de manen.

De introductie film van de NASA over de Juno missie.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak