Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Juno fotografeert onstuimig wolkendek op Jupiter

NASA's ruimtesonde Juno een foto gemaakt van Jupiter. Hierop is een onstuimig wolkendek te zien met orkanen die duizenden kilometers diep reiken.

Onstuimig wolkendek

Afgelopen 24 mei 2018  heeft de ruimtesonde Juno van de NASA een onstuimig wolkendek gefotografeerd. Op het moment dat Juno de foto nam was hij 15.500 kilometer verwijderd van de gasreus. De foto waarop het noordelijke halfrond van de planeet zichtbaar is, is deze week vrijgegeven door de ruimtevaartorganisatie. Er zijn wolkenbanden te zien en grote orkanen die vervolgens tot duizenden kilometers diep kunnen reiken.

Op de foto is veel kleurverschil zichtbaar, er zijn donkere en lichte plekken. De kleurverschillen worden veroorzaakt door de verschillende samenstellingen van de wolken. Volgens de NASA bestaan de lichtere wolken vooral uit ammoniak met eventueel water delen en een mix van nog onbekende stoffen. De donkere plekken liggen wat dieper in de atmosfeer van Jupiter. Deze wolken bestaan uit zwaardere chemische stoffen.

NASA - Planeet Jupiter gefotografeerd door de ruimtesonde Juno op 24 mei 2018 op een afstand van 15.500 kilometer van de gasreus.
NASA – Planeet Jupiter gefotografeerd door de ruimtesonde Juno op 24 mei 2018 op een afstand van 15.500 kilometer van de gasreus.

Ovaalvormige storm

In het midden is een grote ovaalvormige storm zichtbaar. Als we vanaf onze planeet de Aarde naar de storm kijken is het een grote witte vlek. Doordat Juno veel dichter bij de storm is worden er veel meer details zichtbaar. In het midden van de storm is het veel rustiger dan aan de buitenzijde. Datzelfde geldt voor orkanen op Aarde. Ook is te zien dat de storm vanuit de diepte komt doordat er zowel donkere als lichte wolken zichtbaar zijn.

De Juno missie

De ruimtesonde zou oorspronkelijk in een andere omloopbaan om Jupiter draaien waarbij hij iedere twee weken dicht om de planeet heen zou draaien. Doordat de NASA zich zorgen maakte om de ventielen van het brandstofsysteem is besloten deze baancorrectie niet uit te voeren. Vandaar dat iedere omloop nu 53 dagen duurt.

Door deze langere omlooptijd is vervolgens besloten om de missie te verlengen. Oorspronkelijk zou de missie afgelopen 20 februari eindigen. Nu heeft de NASA tot het jaar 2022 budget vrijgemaakt voor deze missie. Technisch was dit mogelijk doordat de ruimtesonde veel minder schade oploopt van de straling waardoor de levensduur van de instrumenten is verhoogd. Nu is er voldoende tijd beschikbaar voor de astronomen om waardevolle gegevens verzamelen.

16 juli vindt Juno’s dertiende scheervlucht langs Jupiter plaats en zullen er opnieuw schitterende foto’s worden gemaakt door de ruimtesonde.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak