Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Jarige Hubble fotografeert Lagunenevel

Aankomende week wordt de Hubble Space Telescoop 28 jaar. De lancering vond plaats op 24 april 1990. Ter ere van de verjaardag van de ruimtetelescoop hebben NASA en ESA een prachtige foto vrijgegeven van een klein stukje van de Lagunenevel.

De foto is een gecombineerde opname van zowel optisch licht als in infrarode beelden. De in optisch licht verkregen beelden onthullen de gaswolken, de infrarode beelden kijken daar juist dwars doorheen.

De Lagunenevel

De Lagunenevel nevel is ongeveer 55 lichtjaar breed en 20 lichtjaar hoog. Hij staat op een afstand van 4000 lichtjaar van de aarde. Ondanks de zeer grote afstand is de nevel door zijn enorme omvang vanaf de aarde met het blote oog te zien. Maar echt mooi wordt hij pas als je met een krachtige ruimtetelescoop zoals de Hubble op de nevel inzoomt. De Lagunenevel staat in het sterrenbeeld Boogschutter en is opgenomen in de lijst van Messier objecten als M8.

Herschel 36

De ster in het centrum van de foto is Herschel 36. Het is een zeer actieve ster. Dit komt doordat het een vrij jonge ster is met een leeftijd van één miljoen jaar. Herschel 36 is 32 keer zo groot en ongeveer 200.000 keer zo helder  als onze zon. De temperatuur haalt bijna de 40.000 graden Celsius.

De NASA heeft een film gemaakt waarin ze inzoomen op de kern van een rijk stervorming gebied, de Lagunenevel, gelegen in het sterrenbeeld Boogschutter in de richting van het centrum van onze Melkweg.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak