Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

James Webb Telescoop zal mysterie Jupiters grote rode vlek onderzoeken

De grote rode vlek, een storm die twee tot drie keer zo groot is als de aarde houdt al eeuwen stand op Jupiter. Maar wat is de grootste mysterie van de storm?

Gegevens over de Grote rode vlek

De grote rode vlek is een storm die ontdekt is in 1665, hij is zeker al 300 jaar stabiel actief. De storm draait tegen de klok in, met een periode van ongeveer 6 dagen. De toppen van de wolken liggen ongeveer 8 kilometer hoger dan de rest van de atmosfeer.

Doordat hij twee tot drie keer zo groot is als de aarde is de vlek vanaf de aarde al zichtbaar met een gemiddelde telescoop. Aan het begin van 2004 is de vlek ongeveer de helft van de grootte die hij 100 jaar geleden had.

Het is niet bekend hoelang de grote rode vlek nog zal voortbestaan, of dat de verkleining een resultaat is van normale schommelingen. In het verleden heeft de storm meerdere kleine stormen verzwolgen waardoor hij vroeger enorm groot is gegroeid.

Het mysterie van de grote rode vlek op Jupiter

Het grote mysterie waar geen enkele astronoom het antwoord op heeft is de vraag waarom de kleur van de grote rode vlek rood is. Daarom heeft de NASA besloten om de James Web Telescoop de storm te onderzoeken. Men hoopt met de telescoop meer duidelijkheid te krijgen over de temperatuur en de chemische samenstelling van de storm. Door antwoord hierop te krijgen zal eindelijk duidelijk worden waarom de storm rood van kleur is.

Temperatuur

De NASA hoopt dat de James Webb Telescoop meer duidelijkheid zal geven over de temperatuur van de grote rode vlek. Onderzoek heeft aangetoond dat de golfbewegingen van de storm warmte kunnen genereren. De onderzoekers willen onderzoeken of dit de reden is waarom de atmosfeer in de buurt van de grote storm warmer is dan de rest van de atmosfeer.

Chemische samenstelling

De meest logische verklaring voor de rode kleur is de chemische samenstelling van de grote rode storm. Astronomen hebben het vermoeden dat de ultraviolette straling van onze Zon een reactie aangaat met stikstof, zwavel en fosfor-bevattende elementen in de bovenste lagen van de storm. De James Webb Telescoop kan dit toetsen door de storm te onderzoeken op een golflengte waarop dit eerder nog niet mogelijk was. Er zal gekeken worden naar rode chromoforen die alleen in de grote rode vlek voorkomen. Chromoforen zijn de onderdelen die moleculen hun kleur geven.

Ontstaan

De storm is ontdekt in 1665 en is zeker al 300 jaar actief op de grote gasreus. Aan het begin van 2004 is de vlek ongeveer de helft van de grootte die hij 100 jaar geleden had. Het is niet bekend hoelang de grote rode vlek nog zal voortbestaan, of dat de verkleining een resultaat is van normale schommelingen. In het verleden heeft de storm meerdere kleine stormen verzwolgen.

NASA’s James Webb Space Telescope
NASA’s James Webb Space Telescope

James Webb Telescoop

We zullen nog even geduld moeten hebben tot het grote mysterie is opgelost. De James Webb Telescoop zal op zijn vroegst in mei 2020 worden gelanceerd. Dit betekent dat hij pas in het eerste kwartaal van 2021 actief zal zijn. De telescoop zal niet alleen de gasreus Jupiter onderzoeken. Ook de planeet Mars staat op het programma. Buiten ons eigen zonnestelsel zal de telescoop de eerste sterren en sterrenstelsels in het heelal opsporen en op zoek gaan naar sporen van leven in de atmosfeer van exoplaneten.

Lees ons eerdere nieuws bericht over de James Webb Telescoop
28 maart 2018 – Lancering James Webb Space Telescope weer uitgesteld

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak