Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Insight…de nieuwe missie naar Mars

Tussen 5 en 8 mei 2018 zal de volgende lander naar Mars gelanceerd worden. Insight, zoals de lander is genoemd is in tegenstelling tot de missies van Opportunity, Spirit en Curiosity een stationaire missie waarbij het doel is om meer gegevens van de planeet te verzamelen.

Insight

De door Lockheed Martin Space Systems ontwikkelde Insight zal begin mei vanaf luchtmachtbasis Vandenberg in Californië met behulp van een Atlas V- raket van United Launch Alliance worden gelanceerd.

In september 2016, kondigde de NASA een nieuwe lanceerdatum voor InSight aan. Het uitstel kwam niet als een verassing omdat de posities van de Aarde en Mars slechts eenmaal per 26 maanden gunstig staan voor een ruimtevlucht. Buiten deze maanden kost het te veel brandstof om makkelijk naar de rode planeet te vliegen.

Als alles volgens planning verloopt zal Insight op 26 november 2018 aankomen op Mars. De landingslocatie heet Martian Elysium Planitia. Dit is een equatoriale zone net ten zuiden van een oud vulkanisch gebied. Er is voor deze locatie gekozen omdat het voor de missie belangrijk is dat de lander terecht komt op een gladde ondergrond waar hij tijdens zijn twee jaar durende missie zal verblijven.

Doel van de missie

Insight zal ons informatie verstrekken over de grootte en samenstelling van de Martiaanse kern, de korst en mantel. Het zal ook laten zien “hoe warm de kern is en hoeveel warmte er nog steeds doorheen stroomt”. Het tweede doel is om te onderzoeken of Mars tektonisch actief is, inclusief waar deze seismische activiteit zich eventueel bevindt. Ook zal geregistreerd worden hoe vaak meteorieten inslaan op de planeet. Om deze wetenschappelijke doelen te laten slagen is het noodzakelijk dat de lander goed op zijn plaats blijft.

Uiteraard zal AllesoverhetHeelal deze missie op de voet volgen. Op weg naar Mars.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak