Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Hubble fotografeert kosmische botsing NGC 3256

De ruimtetelescoop Hubble heeft de gevolgen van twee botsende sterrenstelsels gefotografeerd.

De botsing van NGC 3256 vond 500 miljoen jaar geleden plaats. De gevolgen van deze kosmische botsing zijn zelfs nu nog zichtbaar. Het sterrenstelsel NGC 3256 is ongeveer 100 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. NGC 3256  is ongeveer even groot als ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg.

Kosmische botsing

NGC 3256 heeft een aantal armen die om de kern heen staan. Binnen deze armen bevinden zich veel jonge blauwe sterren. Door de botsing zijn veel nieuwe gas en stofwolken ontstaan. Er worden veel nieuwe sterren geboren binnen deze gas en stofwolken.

NGC3256 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope
NGC3256 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope

NGC 3256

In het centrum van het sterrenstelsel zijn twee heldere kernen te zien. Dit zijn de overblijfselen van de kosmische botsing. De rechter kern op de foto wordt omgeven door donkere nevels waardoor hij nu minder zichtbaar is. Binnen andere golflengten zijn beide kernen goed zichtbaar.

Ons sterrenstelsel zal ook botsen

Het sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel zich bevindt, de Melkweg zal ook botsen met een ander sterrenstelsel. Over ongeveer vier miljard jaar zal de Melkweg botsen met het Andromeda sterrenstelsel. Twee miljard jaar later zullen de twee sterrenstelsels samengesmolten zijn tot één groot stelsel.

Door deze botsing zullen bestaande sterren andere banen krijgen en zullen er ook vele nieuwe sterren geboren worden. De mensheid zal hier niets van merken want tegen deze tijd is onze zon al aan het einde van zijn leven gekomen. De zon zal dan in een rode reus transformeren waardoor wij niet meer op de Aarde kunnen verblijven.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak