Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Dawn ruimtesonde bezoekt dwergplaneet Ceres

De ruimtesonde Dawn van de NASA draait al drie jaar in een baan om de dwergplaneet Ceres. Volgende week wordt de omloopbaan aangepast waardoor hij op een afstand van minder dan 50 kilometer boven het oppervlak van de grote planetoïde draait.

Ceres

Ceres is met een diameter van ongeveer 950 kilometer de kleinst bekende dwergplaneet van ons zonnestelsel. Het is tevens de enige dwergplaneet in de planetoïdegordel. De dwergplaneet is 1 januari 1801 ontdekt door Giuseppe Piazzi en ruim een halve eeuw geclassificeerd als achtste planeet. Ceres is vernoemd naar de Romeinse god van de akkerbouw en moederliefde.

In 2015 is er organisch materiaal gevonden op de dwergplaneet, de zogeheten alifatische verbindingen. Dit zijn bouwstenen van koolstof die op de aarde belangrijk waren voor de vorming van leven.

De reden dat Ceres is geclassificeerd tot dwergplaneet komt doordat hij een bolle vorm heeft. Dit is de voorwaarde om een object ‘dwergplaneet’ te noemen. Het is het grootste object van de planetoïdengordel. Het object heeft een massa van 30% van de totale massa van de gordel.

Ruimtesonde Dawn - NASA
Ruimtesonde Dawn – NASA

Dawn

De ruimtesonde Dawn is op 27 september 2007 door de NASA gelanceerd om de twee grootste planetoïden in de planetoïdengordel te onderzoeken. Vesta en Ceres. In 2011 en 2012 heeft hij Vesta onderzocht. In maart 2015 werd Dawn ingevangen in het zwaartekrachtveld van Ceres.

Dawn is het eerste ruimtevaartuig dat in een baan rond een hemellichaam heeft gevlogen en hier verkenningswerk heeft uitgevoerd, en vervolgens weer doorgevlogen is naar een ander hemellichaam. Bij alle voorgaande missies waarbij meerdere hemellichamen tegelijk werden bekeken, zoals het Voyager programma, vloog de sonde alleen langs de planeet en kon hierdoor enkel vlug wat metingen doen en foto’s terugsturen naar de Aarde.

Onderzoek van de dwergplaneet

Door onderzoeken van Dawn is gebleken dat het hemellichaam veel licht materiaal bevat zoals waterijs. Hierdoor vermoeden de wetenschappers dat hij aan de buitenkant van ons zonnestelsel is ontstaan en pas later in de planetoïdegordel terecht is gekomen.

Door de omloopbaan aan te passen komt de ruimtesonde extreem dicht bij het oppervlak. Hierdoor kunnen foto’s gemaakt worden waarop nog meer details zichtbaar zijn. Tevens zullen de meetinstrumenten aan boord van de ruimtesonde beter in staat zijn om precisiemetingen te verrichten aan de samenstelling van het oppervlak.

De beslissing voor de nieuwe omloopbaan werd niet snel genomen. Wetenschappers analyseerden meer dan 45.000 mogelijke banen en kwamen tot conclusie dat deze nieuwe baan de beste mogelijkheden biedt om Ceres te fotograferen. Begin juli zal Dawn in zijn nieuwe omloopbaan draaien.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak