Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Contact met Marsrover Opportunity verbroken

Het contact met de Marsrover Opportunity is momenteel verbroken. De rover zit in één van de grootste stofstormen ooit waargenomen.

De stofstorm groeit. Met een oppervlak van ruim 41 miljoen kilometer beslaat de storm een kwart van de gehele planeet. In het hart van de storm staat de Marsrover Opportunity. Door gebrek aan zonlicht zijn de accu’s bijna leeg waardoor er geen contact meer mogelijk is, aldus de NASA.

Marsrover Opportunity slaapt

Ruim een week geleden heeft de NASA nog contact gehad met de rover. Nu is alle contact verbroken. De accu’s van de rover zijn bijna leeg doordat de zonnepanelen te weinig zonlicht ontvangen om op te kunnen laden. Dit betekent dat de Opportunity alle systemen op de missieklok na uitschakelt. De missieklok is geprogrammeerd om op vaste tijden de lading van de accu’s te controleren. Zijn ze voldoende opgeladen dan wordt de rover wakker en vervolgt hij zijn missie. Zijn de accu’s leeg, dan blijft hij uitgeschakeld en is communicatie niet mogelijk.

Problemen door de donkere dagen

De NASA had al verwacht dat de rover met energietekorten te maken zou krijgen.
De zon is op onderstaande afbeelding op verschillende dagen gefotografeerd door de Marsrover. Het is zelfs overdag donker op de locatie waar de Opportunity nu verblijft, de Perseverance Valley.

Planeet Mars - Stofstorm juni 2018 - Ieder beeld toont de zon

Energie besparen

De NASA zag de problemen door de storm al twee weken geleden aankomen. Hierdoor is besloten om de rover eerder in de stand-by modus te zetten. Er moet voorkomen worden dat de accu’s leeg raken omdat de Marsrover zich dan niet meer kan beschermen tegen de kou op de planeet Mars.

Momenteel zit er veel stof in de Mariaanse atmosfeer boven Perseverance Valley. Hierdoor kan het nog dagen duren voordat de accu’s weer opgeladen kunnen worden.

Het is te hopen dat de storm snel gaat liggen want als de accu’s geheel leeg zijn is het over en uit voor de Opportunity.

Lees ook ons artikel over de planeet Mars

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak