Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Cassini fotografeert Saturnus maan Dione

De ruimtesonde Cassini maakte ruim een half jaar geleden zijn laatste duikvlucht in de atmosfeer van Saturnus. Zelfs nu worden er door de ESA en NASA nog prachtige foto’s gevonden in het enorme fotoarchief. Op de foto staan de ringen van de planeet en een zeer gedetailleerde foto van de maan Dione.

Cassini en Huygens

De ruimtesonde Cassini is op 15 oktober 1997 gelanceerd. Op 1 juli 2004 doorkruiste Cassini de ringen van Saturnus om vervolgens op slechts 18.000 km langs de planeet zelf te razen. De eerste gedetailleerde foto’s van de maan Titan werden op 27 oktober 2004 ontvangen.

In 2006 bracht de NASA een persbericht naar buiten dat er op de zuidpool van Saturnus een orkaan achtige storm was ontdekt. De diameter van de orkaan is ongeveer 8.000 kilometer waarbij winden een snelheid behalen van 550 kilometer per uur.

Op 14 januari 2005 drong de sonde Huygens, die in december 2004 van Cassini werd losgemaakt, de atmosfeer van Titan binnen. De Huygens sonde was het eerste ruimtevaartuig dat op een maan van een andere planeet is geland.

15 september 2017 maakte de Cassini zijn laatste duikvlucht in de atmosfeer van Saturnus. De reden dat hiervoor gekozen is dat er volgens onderzoekers leven op één van de manen van Saturnus mogelijk is. Daarom willen ze niet de kans lopen dat een ruimtesonde die onbestuurbaar is geworden in contact komt met één van de manen.

Saturnus maan Dione - Foto gemaakt door Cassini

De maan Dione

Op bovenstaande foto zijn de ringen van Saturnus te zien en maan Dione. De foto is al op 17 augustus 2015 gemaakt, maar is nu pas gedeeld met het grote publiek.

De ringen zijn als streep te zien omdat de foto op dezelfde hoogte is gemaakt als het vlak waarin de ringen zich bevinden. De afstand tussen de Cassini en Dione bedraagt 106.500 kilometer. Hierdoor zijn er veel details te zien van de grote maan.

Doordat de maan Dione een diameter van 1.123 kilometer heeft hoort hij bij de grootste vijf manen.

De finale van Casini

De NASA heeft een film op Youtube gezet waarin de totale missie van de Cassini Huygens sonde wordt uitgelegd. Inclusief de finale die op 15 september 2017 plaatsvond.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak