Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

BepiColombo, de missie naar Mercurius

De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius heeft nog vele geheimen voor ons. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zullen samen eind dit jaar twee satellieten lanceren die de planeet zullen onderzoeken.

De lancering van BepiColombo staat in de vroege ochtend van 19 oktober gepland. Het doel van de gezamenlijke ESA-JAXA BepiColombo-missie is het onderzoeken van Mercurius, de planeet die het dichtst bij onze zon staat. Een Ariane 5 raket zal vanaf de Europesche lanceerinsallatie Kourou gelanceerd worden. Dit zal de eerste Europesche missie naar de planeet Mercurius worden.

BepiColombo, twee ruimtesondes op zonne-energie

BebiColombo is een missie die bestaat uit twee ruimtesondes. De Mercury Planetary Orbiter (MPO), gebouwd door ESA. En de Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO), gebouwd door de Japanse ruimtevaartorganisatie. Beide sondes zullen met behulp van zonne-energie en elektrische voorstuwing de vlucht naar Mercurius voltooien. In de reis die ongeveer tot 2025 zal duren zijn ook negen zwaartekracht manoeuvres nodig. Deze zullen worden uitgevoerd langs de Aarde, Venus en Mercurius voordat de MPO en de MMO in hun definitieve banen zullen draaien.

Meer informatie

Lees ook ons artikel over de planeet Mercurius

Het missiedoel van BepiColombo

De missiedoelen van de ESA en JAXA zijn beschreven als het onderzoeken van de oorsprong en evolutie van een planeet dicht bij de ouderster. De onderdelen die onderzocht zullen worden zijn:

  • de vorm, binnenstructuur, geologie, samenstelling en kraters van de planeet
  • de atmosfeer
  • de magnetosfeer
  • de oorsprong van het magnetische veld
  • de polaire afzettingen

Ook zal de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein getest worden tijdens deze missie.

Voorbereidingen en start van de missie

Afgelopen mei kwam BepiColombo aan in Spaceport, Kourou waar sindsdien de voorbereidingen op de lancering zijn gestart. Het ruimtevaartuig is inmiddels met speciale dekens uitgerust die bescherming bieden tegen de zeer hoge temperaturen. De xenon en stikstof tanks gecontroleerd, geladen en onder druk gezet. De installatie van de zonnepanelen is ook bijna gereed. Daarna zal het ruimtevaartuig zijn laatste testen ondergaan om gereed te zijn voor de lancering op 19 oktober. Mochten de wetenschappers tegen een probleem aanlopen dan is er geen groot probleem. Het lanceervenster loopt namelijk tot 29 november.

In het ESA-activiteitencentrum in Darmstadt, Duitsland zijn de trainingen van de wetenschappers die de missie zullen begeleiden ook gestart. Het personeel beoefent ook niet-routinematige evenementen om goed voorbereid te zijn op alle gebeurtenissen op de reis naar Mercurius.

Na een vlucht van ongeveer 3 jaar zal de eerste scheervlucht bij Mercurius plaatsvinden. Tijdens deze scheervlucht zullen een aantal wetenschappelijke instrumenten actief zijn om data te verzamelen. Ook zullen een aantal webcams beelden opnemen met lage resolutie. Daarna zal het nog tot 2025 duren voordat de beide ruimtesondes in hun definitieve baan zullen draaien. Pas dan zullen alle wetenschappelijke instrumenten worden gestart.

Wist je dat…

BepiColombo is vernoemd naar professor Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984) van de universiteit van Padua, Italië. Bepi was een wiskundige en ingenieur met verbazingwekkende verbeeldingskracht.

Hij was de eerste die zag dat resonantie verantwoordelijk is voor de gewoonte van Mercurius om drie keer rond zijn as te draaien voor elke twee omwentelingen die hij rond de zon maakt.

Ook  stelde hij aan de NASA voor om een ​​zwaartekracht manoeuvre van Venus te gebruiken om het Mariner 10 ruimtevaartuig in een baan om de zon te plaatsen, waardoor het driemaal in 1974 en 1975 langs Mercurius zou kunnen vliegen.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak